Problemi

Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Čak je i Međunarodna astronomska unija izrazila zabrinutost zbog Starlinkovih satelita i njihova utjecaja na noćno nebo.
Sci-Tech / Svemir | 10. 07. 2019. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja Elona Muska o slanju tisuća satelita u Zemljinu orbitu u sklopu projekta Starlink, ne bi li stvorio satelitsku internetsku mrežu, mogla bi se pokazati problematičnom.

Naime, već su krajem svibnja, nakon što je lansirano prvih 60 satelita, astronomi uočili promjene na nebu zbog kojih im je proučavanje svemira postalo teže nego inače.

Astronomi su primijetili kako se Sunčeve zrake odbijaju od površine satelita i stvaraju uzorak koji sprječava proučavanje udaljenih zvijezda.

Taj bi problem u budućnosti mogao biti još izraženiji jer Musk planira u nisku orbitu poslati gotovo 12 tisuća satelita. Astronomi upozoravaju kako bi odsjaj s Muskovih satelita mogao onemogućiti daljnje istraživanje udaljenih galaksija i asteroida.

Iako su iz SpaceX-a prvo isticali da Starlinkovi sateliti neće smetati znanstvenicima u proučavanju noćnog neba, bio je dovoljan jedan video da se ipak predomisle.

Čak je i sam Musk prvo odgovorio da njihovi sateliti neće imati utjecaj na daljnji razvoj astronomije.

No ubrzo je dodao kako je poslao upute svom timu da smanje udio svjetla koji se reflektira sa satelita, javlja Zimo.co.

Astronomi već sad zabrinuto razmišljaju o tome kako će proučavati svemir kad svi Muskovi sateliti budu u niskoj orbiti. Čak i oni astronomi koji se koriste radioteleskopima morat će pronaći način na koji će filtrirati buku koju će sateliti proizvoditi prilikom prenošenja informacija.

Međunarodna astronomska unija izrazila je zabrinutost zbog Starlinkovih satelita i njihova utjecaja na noćno nebo. Istaknuli su kako "odsjaj sunca satelite čini vidljivima kao točke koje se sporo kreću po noćnom nebu". Iako ih je teško uočiti golim okom, njihov odsjaj može otežati promatranje zvijezda velikim astronomskim teleskopima na Zemlji.

Ako je 60 satelita izazvalo takve probleme za astronome, pitanje je hoćemo li, kad svih 12 tisuća bude u niskoj orbiti, uopće moći razaznati što je zvijezda, a što satelit.

Kopirati
Drag cursor here to close