Otkriveno i dokud će doći

Astronomi otkrili mega objekt koji leti prema Suncu

Rubni dijelovi Sunčevog sustava prepuni su misterioznih objekata, a jedan od njih trenutno putuje prema Suncu. Objekt je toliko velik da astronomi još ne mogu sa sigurnošću odrediti je li riječ o kometu ili patuljastom planetu.
Sci-Tech / Svemir | 22. 06. 2021. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objekt koji nosi naziv 2014 UN271 sprema se na najbliži prolazak pored Sunca u sojoj orbiti koja traje više od 600.000 godina. Objekt je tek nedavno otkriven među podacima koje je snimio projekt Dark Energy Survey (DES) između 2014. i 2018. godine.

Njegova veličina nije točno poznata, no pretpostavlja se da je promjer tog svemirskog objekta između 100 i 370 kilometara. Ako je pak riječ o kometu, onda je to jedan uistinu ogroman komet, osobito velik obzirom da dolazi s ruba Sunčevog sustava.

To ga stavlja u red veličine, ako ne i veći od Sarabatovog ogromnog kometa C/1729 P1 te ga svakako čini najvećim objektom u Oortovom oblaku dosad otkrivenim, gotovo u rangu patuljastog planeta!, napisao je Sam Deen, astronom entuzijast na forumu Minor Planet Mailing List.

Ipak, najintrigantnija stvar oko 2014 UN271 jest njegova orbita oko Sunca, koja je krajnje ekscentrična. Tom je objektu potrebno čak 612.190 godina da napravi puni krug oko Sunca, javlja Zimo.

Današnja generacija astronoma, međutim, imat će priliku svjedočiti njegovom najbližem preletu Suncu u narednim godinama. 2014 UN271 se trenutno nalazi 22 astronomske jedinice udaljen od Sunca (jedna astronomska jedinica jednaka je udaljenosti Zemlje od Sunca). To znači da se trenutno nalazi bliže Suncu nego planet Neptun, no to nije najbliže što će taj objekt i prići Suncu.

Očekuje se da bi 2031. godine 2014 UN271 trebao proletjeti na 10,9 astronomskih jedinica od Sunca, odnosno gotovo dosegnuti putanju orbite planeta Saturna.

Prije toga očekuje se da bi trebao razviti rep karakterističan za komete, kako će zaleđeni materijal isparavati s njegove površine od topline Sunca. Taj prelet omogućit će astronomima i jedinstven pogled izbliza prema objektu iz Oortovog oblaka.

Astronomi entuzijasti na Zemlji ipak ne trebaju očekivati nebeski spektakl poput onog kad se prati Halleyjev komet. No, za spektakularne snimke pobrinut će se zemaljski i svemirski teleskopi.

Nakon tog preleta, 2014 UN271 vratit će se na putovanje prema Oortovom oblaku u trajanju od nekoliko stotina milenija, a najveća udaljenost koju taj objekt dosegne od Sunca iznosi nevjerojatnih 60.000 astronomskih jedinica.

Kopirati
Drag cursor here to close