Bit će čupavo!

Asteroid promjera kilometar proći će neugodno blizu Zemlje

Asteroid promjera između 500 i 1000 metara ponovno će biti u Zemljinom susjedstvu 2027. godine!
Sci-Tech / Svemir | 13. 02. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA s vremena na vrijeme izda upozorenje o asteroidu ili meteoru koji se neugodno približi Zemlji. Naime, znanstvenici su sigurni da će Zemlju u nekom trenutku pogoditi asteroid. Udar većeg asteroida mogao bi imati katastrofalne posljedice.

Stoga se svemirske, ali i druge agencije diljem svijeta, spremaju za različite katastrofične scenarije, a cijelo vrijeme pogled imaju uperen prema nebu.

NASA je tako izdala obavijest o asteroidu promjera između pola i jednog kilometra, koji će proći pored Zemlje "neugodno blizu" ovog vikenda, odnosno 15. veljače, javlja Zimo.

No, nema prostora za strah. Asteroid 2002 PZ39 (kako se službeno zove) spada u kategoriju NEO (Near Earth Object - objekti blizu Zemlje) jer se očekuje da prođe blizu Zemlje, što znanstvenike u NASA-i čini pomalo nervoznima.

Naime, znanstvenici su ovaj asteroid prvi put primjetili 1995. godine i od tad prate njegovu putanju. Prema izračunima do kojeg je došao NASA-in centar CNEOS, koji je specijaliziran za izračunavanje budućih orbita takvih nebeskih tijela, asteroid 2002 PZ39 "navratit" će u naše susjedstvo za vikend, ali se neće dugo zadržati.

CNEOS predviđa kako će proći na udaljenosti od 0,03860 astronomskih jedinica, odnosno više od 5,7 milijuna kilometara. Samo za usporedbu, to je 15 puta udaljenost od Zemlje do Mjeseca.

Iako brojke kažu da je Zemlja ovaj put sigurna, znanstvenici će nastaviti promatrati i pratiti putanju asteroida kako se ne bi dogodilo da zbog neplanirane promjene putanje postane opasnost.

Prema CNEOS-u, ovaj će asteroid ponovno biti u blizini Zemlje 2027. godine, ali ne tako blizu da izazove nervozu među znanstvenicima.

Inače, u sljedećih nekoliko dana "neugodno" blizu naći će se još nekoliko asteroida, neki od njih i tri puta bliže nego 2002 PZ39, ali zbog svog malog promjera (između 20 i 50 metara) ne predstavljaju značajniju opasnost za Zemlju.

Dakle, možemo biti mirni. Ako se ne dogodi nešto ne predviđeno, samo ćemo mahnuti asteroidu u prolazu. Ali dobro je znati da nas znanstvenici "čuvaju" od opasnosti iz svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close