Do 2021. godine

Američki startup rakete želi izrađivati 3D ispisom – na Marsu

Za svoju ideju osigurali su ukupno 185 milijuna dolara investicija i spremni su, kažu, prve rakete izrađene 3D ispisom lansirati 2021. godine.
Sci-Tech / Svemir | 04. 10. 2019. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga je tjedna američki startup Relativity Space objavio da su od investitora dobili 140 milijuna dolara za pokretanje proizvodnje 3D ispisanih svemirskih raketa. S ovim iznosom startup je prikupio ukupno 185 milijuna dolara za svoj projekt razvoja orbitalne rakete Terran 1. Ista bi trebala biti prvi puta lansirana, prema sadašnjem planu, u veljači 2021. godine.

Ovaj startup sa svojim načinom razvoja raketa ima namjeru donijeti revoluciju u svemirsku industriju. U proizvodnji će se, naime, koristiti tehnologije 3D ispisa kako bi se rakete mogle proizvesti u značajno kraćem vremenu, javlja Bug.

Trenutačno se spominje kako bi cijela raketa (i tijelo i motor) mogla biti 3D ispisana u samo 60 dana, umjesto 24 do 36 mjeseci koliko sada treba za proizvodnju jedne slične rakete. Dodatna prednost 3D ispisa jest i činjenica da svaka naredna raketa može biti dorađena i poboljšana bez mnogo ulaganja u promjenu proizvodnog procesa.

Raketa Terran 1 trebala bi biti malena orbitalna raketa promjera 3 metra koja će biti u stanju u nisku Zemljinu orbitu odnijeti teret do 1.250 kilograma, za što Relativity Space već ima dogovore s četiri moguća klijenta.

Nakon što im redovni posao postane printanje i lansiranje raketa s našeg planeta, u ovom ambicioznom startupu već razmišljaju i dalje. Jednom u budućnosti kada (ili ako) ljudi izrade stalnu bazu na Marsu, Relativity Space kani tamo poslati svoje 3D pisače i izrađivati rakete na Marsu. Njihova je dugoročna vizija postati prva kompanija koja je na Marsu izradila i lansirala raketu. Ambiciozno, nema što.

Kopirati
Drag cursor here to close