Zanimljivo tržište

Amazon priprema pametne naočale?

Sci-Tech / Svemir | 21. 09. 2017. u 16:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su prije pet godina neki tehnološki mediji tvrdili kako su Googleove pametne naočale budućnost te će milijunima ljudi zamijeniti većinu opcija pametnih telefona, danas se o ovom gadgetu više niti ne priča, iako Googleovci nisu u potpunosti odustali od ovih naočala.

Osim Googleu i Snapu (koji je predstavio naočale s kamerom za snimanje kratkih videozapisa namijenjenih objavama na Snapchatu), ovo je tržište zanimljivo i – Amazonu.

Ova kompanija, prema izvještaju Financial Timesa, trenutno radi na pametnim naočalama koje će imati podršku za popularnog glasovnog asistenta Alexa, a dizajnom se ne bi razlikovale od običnih naočala.

Naime, Amazonove naočale neće imati ekran niti kameru poput Googleovog gadgeta, a zahvaljujući bone-conduction tehnologiji, zvuk će se prenositi kostima pa će korisnici moći čuti odgovore i upute glasovnog asistenta bez potrebe za nošenjem slušalica, piše Bug.hr.

Bez ekrana i kamere možemo očekivati dugo trajanje baterije na naočalama koje će se, da bi Alexa radila, bežično povezivati s pametnim telefonima.

Na razvoju ovog gadgeta radit će i neki bivši Googleovi zaposlenici koji su razvijali Google Glass i naknadno su prešli u Amazon, a ako njihove naočale postanu popularne među korisnicima to bi mogla biti platforma s kojom će Bezosova kompanija ući na tržište proširene stvarnosti koje je sve popularnije, što smo mogli vidjeti i na nedavnom predstavljanju novih Appleovih telefona.

Pametne naočale nisu jedini uređaj s podrškom za Alexu na kojem trenutno radi Amazon – osim što su u planu i nove verzije pametnog zvučnika Echo, ova kompanija navodno razvija i sustav sigurnosnih kamera koje bi se povezivale s Echo uređajima.

Tako bi povezivanjem kamera s modelom Echo Show korisnici na ekranu ovog uređaja mogli vidjeti video sliku s kamera i saznati kada je npr. stigla dostava s Amazona i slično.

Prema informacijama Financial Timesa, odnosno njihovim izvorima upoznatim sa situacijom, Amazon bi do kraja godine mogao predstaviti oba (i pametne naočale i sigurnosnu kameru) ili samo jedan novi uređaj.

Kopirati
Drag cursor here to close