Sitnica

28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom

Identitet osobe koja je platila taj iznos nije objavljen.
Sci-Tech / Svemir | 12. 06. 2021. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesto u raketi s milijarderom Jeffom Bezosom prodano je u subotu na dražbi za 28 milijuna američkih dolara čime je okončano jednomjesečno nadmetanje za izlet u svemir Blue Originom idući mjesec, piše Hina.

Identitet osobe koja je platila taj iznos nije objavljen.

Aukcija trajala 7 minuta

Nadmetanje je završeno sedam minuta nakon početka aukcije koja je održana putem telefona.

Raketa New Shepard bit će lansirana 20. srpnja u Teksasu.

To će biti prekretnica u nastojanjima američkih tvrtki da pokrenu novu eru privatnih komercijalnih putovanja u svemir.

Osnivač Blue Origina i direktor Amazona, Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i dugogodišnji zaljubljenik u svemir, natječe se s milijarderima Richardom Bransonom i Elonom Muskom da prvi otputuje u svemir.

"Gledati Zemlju iz svemira promijeni vas. Promijeni vaš odnos s ovim planetom, s čovječanstvom", rekao je Bezos u video poruci prije aukcije, dodajući da će ga na putovanju pratiti i brat Mark.

Branson krade trenutak slave

Novac prikupljen aukcijom namijenjen je u dobrotvorne svrhe, no Blue Origin se nada da će dati zamah njegovim planovima da razvija tu vrstu turizma koja bi do 2030. po procjenama UBS-a mogla donositi 3 milijarde dolara na godinu.

No Branson, osnivač tvrtke Virgin Galactic Holdings Inc, mogao bi pokušati ukrasti Bezosu trenutak slave i pridružiti se mogućem testnom letu na rub svemira za vikend 4. srpnja Virginovom letjelicom VSS Unity, doznaje se iz upućenih izvora.

Blue Origin i Virgin Galactic, kao i Muskov SpaceX, razmatraju i korištenje svojih raketa za povezivanje udaljenih gradova u svijetu. To bi tržište moglo vrijediti više od 20 milijardi dolara, po UBS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close