Sveučilište u Mostaru

Predstavljena knjiga o međunarodnom komuniciranju nakon Googlea i Interneta

Vijesti / Politika | 02. 04. 2015. u 11:09 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u četvrtak, 2. travnja, održana je promocija knjige ''Međunarodno komuniciranje u informacionom društvu'', autora dr. Miroljuba Radojkovića, dr. Branimira Stojkovića i mr. Aleksandra Vranješa.

''To je totalno prerađeno izdanje knjige 'Međunarodno komuniciranje' iz neke davne 1987. godine a razlog prerade je upravo drugi dio naslova knjige 'u informacionom društvu'. U 21. stoljeću u eri koja se još ponekad zove i after Googlea era mi raspravljamo u knjizi o genezi međunarodnog komuniciranja, o njegovim kapacitetima, normama, međunarodnim organizacijama koje su tu pokušale obavljati kontrolu'', govori Radojković i dodaje kako se na kraju treba osvrnuti i postaviti pitanje što se promijenilo nakon Googlea i nakon Interneta.

''Globalno komuniciranje više nije zabrana država, svaki čovjek se danas pomoću svojih gadgeta može uključiti, čime su naravno otvoreni neki rizici i neke dobre strane. Dobre strane jesu što se fantastično umnožava međunarodno komuniciranje a loše strane što odgovornost nitko nije mogao dobiti niti od država. Za pojedince koji to rade svakodnevno ili anonimno, lažnim profilima, sve više se postavlja pitanje odgovornosti zato što je to jedan ozbiljan javni posao u koji ljudi ulaze nepripremljeni ponekad etički nedovoljno predodređeni'', ističe jedan od trojice autora i kaže kako se ovim komuniciranjem mogu nanijeti velike štete drugim ljudima te da se ono danas mora staviti ponovno pod pitanje, u smislu tko snosi odgovornost za tu vrstu javne riječi.

''Današnji susret ima nekoliko ciljeva, da razmijenimo znanje i iskustvo koji su oblikovani u našim radovima i našim knjigama a početak će biti današnje predstavljanje 'Međunarodnog komuniciranja u informacionom društvu'. Također, ovdje je predstavnik izdavačke kuće Clio iz Beograda, i to je povod da razgovaramo o suradnji i razmjeni literature između Beograda i Mostara, i s treće strane razgovarati ćemo o zajedničkim sudjelovanjima na znanstvenim konferencijama'', rekao je je prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te istaknuo kako je predstavljanje knjige povod otvaranja šire suradnje između autora knjige i Institucija iz kojih oni dolaze.

''Mislim da će ta suradnja biti u interesu i nas i njih. Svakako, cilj nam je omogućiti studentima da imaju pristup najrecentnijoj literaturi u regiji'', dodao je Tomić.

Na promociji koju su organizirali Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Izdavaštvo Radio-televizije Srbije i izdavačka kuća Clio iz Beograda, govorili su i glavni urednik izdavačke kuće Clio Zoran Hamović te suautor knjige
dr. Branimir Stojković.

Kopirati
Drag cursor here to close