Mrvicu više upisanih nego lani

ŽZH: Učenike od 1. do 5. razreda na klupama će dočekati besplatni udžbenici

Vlada ŽZH izdvojila je 380.000 KM za udžbenike koje će prvog dana nastave dobiti učenici od prvog do petog razreda osnovne škole.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 08. 2019. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj počet će u ponedjeljak, 9. rujna, a sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole dočekat će besplatni udžbenici.

Vlada ŽZH za tu stavku izdvojila 380.000 KM, a udžbenike će u škole dostaviti tri nakladničke kuće s kojima je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH potpisalo sporazume.

Cilj je osigurati besplatne učenike za sve osnovce

''Više puta sam ponavljao da ćemo ići s besplatnim udžbenicima od prvog do petog razreda, ali da će nastojanja ove Vlade biti osiguravati sredstva i u proračunima koji će se donositi sljedećih godina kako bismo pokrili od prvog do devetog razreda te na taj način barem malo olakšali i roditeljima i djeci.

Foto: Bljesak.info / Toni Kraljević

Na tom tragu su i neke druge mjere koje su već osjetne itekako i u proračunu za 2019. godinu gdje su uvećane stavke za subvencioniranje prijevoza učenika. Mislim da su to one konkretne mjere s kojima ćemo nastaviti, kako rekoh, da barem malo olakšamo, dakle u realitetu u okolnostima u kojima živimo, pogotovo najosjetljivijoj kategoriji društva, dakle djeci i njihovim roditeljima'', izjavio je za Bljesak.info ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević uoči početka 10. redovne sjednice Skupštine ŽZH.

Visoke temperature pomjerile početak nastave

Iako nastava u devet županija Federacije BiH počinje 2. rujna, jedino će u ŽZH početi 9. rujna, a razlog su visoke temperature te nepostojanje klimatizacije u školama.

''Zbog klimatskih uvjeta i visokih temperatura nastava u ŽZH počet će 9. rujna, a ne 2. rujna kao u ostatku Federacije. I gledajući danas temperaturu na termometru u automobilu, baš sam sretna što sam odabrala ovaj datum. Temperature u učionicama s južnih strana u većini škola iznose 40 stupnjeva Celzijevih te se u tim uvjetima nastava ne može održavati pogotovo jer većina učionica nije klimatizirana'', izjavila je za Bljesak.info ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić uoči početka sjednice Skupštine ŽZH.

Mrvicu više upisanih učenika

Proteklih godina Županija Zapadnohercegovačka bilježila je negativan trend kada je u pitanju broj upisanih učenika koji je iz godine u godinu bio sve manji.

Ministrica Mikulić nije željela reći točan broj upisanih učenika, no istaknula je da je tendencija pada broja upisanih stala.

Foto: Bljesak.info / Ružica Mikulić

''Neću vam govoriti o broju, ali je doslovno mrvicu više upisanih nego prošle godine. Sretna sam da je tendencija pada broja upisanih stala, nek stoji - dovoljno je. Ima mrvicu više nego prošle godine, pa će možda i prijeći u rast'', kazala je ministrica Mikulić te se dotaknula procesa nabavke udžbenika.

''Proces je bio težak, mukotrpan, čak i ružan u nekim momentima, ali nebitno. S obzirom da se postigao cilj koji je bio zacrtan donošenjem proračuna, naša djeca od prvog do petog razreda, naglasila bih da je uključen i peti razred, će u ponedjeljak dobiti besplatne udžbenike''.

U srijedu je spomenuto ministarstvo potpisalo sporazume s nakladničkim kućama.

''Ministarstvo je u srijedu potpisalo sporazum s nakladničkim kućama Logovita, Alfa i Školska naklada koje imaju obavezu u roku od sedam dana dostaviti udžbenike u škole'', zaključila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić u izjavi za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Zgrada Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu
Kopirati
Drag cursor here to close