Zajednička jezgra

Znanja, vještine i stavove koje učenici trebaju razviti na kraju određenog razdoblja

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje predstavila je danas u Mostaru rezultate procesa razvoja Zajedničke jezgre definirane na ishodima učenja u BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 11. 2018. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje predstavila je u srijedu u Mostaru rezultate procesa razvoja Zajedničke jezgre definirane na ishodima učenja u BiH.

Nastavni predmeti podijeljeni u osam područja

Ravnateljica Agencije Maja Stojkić kazala je kako je ovo prvi put da se u BiH radi zajednička jezgra definirana na ishodima učenja.

''Dosad smo imali zajedničku jezgru koja je bila skup sadržaja, a sad smo na osnovu ključnih kompetencija uradili zajedničku jezgru definiranu na ishodima učenja. Zajednička jezgra predstavlja sva ta neka znanja, vještine i stavove koje učenici trebaju razviti na kraju određenog razdoblja, a mi smo radili za kraj predškolskog, kraj trećeg, šestog i devetog razreda u devetogodišnjoj školi i za kraj srednje škole'', kazala je Stojkić.

Dodala je kako su nastavni predmeti podijeljeni u osam područja, među kojima su jezično-komunikacijsko područje koje ima zajedničku jezgru za materinski i strani jezik, zatim matematičko područje, kao i prirodoslovlje koje definira fiziku, kemiju, biologiju, zemljopis, u te umjetničko područje u koje spadaju likovna i glazbena kultura itd.

Stojkić napominje kako su također urađene i smjernice za implementaciju zajedničke jezgre u nastavne planove i programe.

''Moram naglasiti da nema ponovnog pisanja nastavnih planova i programa od samog starta, nego je ideja usmjeriti već postojeće nastavne planove i programe k ishodima učenja, znači da djeca više ne uče programski, odnosno da se ne baziramo samo na sumativno praćenje učenika, nego i na formativno. Kroz neke rezultate probnog testiranja, dugoročno vidimo pomak što se tiče kvalitete obrazovanja, tj. tog nekog funkcionalnog znanja učenika'', kazala je Stojkić.

Ovaj proces je krenuo 2012. godine s jezično-komunikacijskim područjem, a kruna svega sada je, kako navodi Stojkić, zajednička jezgra cjelovitih razvojnih programa za predškolstvo.

''Predškolstvo nema nastavne planove i programe, nego cjelovite razvojne programe, tako da smo sada uz pomoć Japanske agencije za međunarodnu suradnju uspjeli sve te dokumente, koji su službeno objavljeni, objediniti u jedan dokument, i to je ono što predstavljamo danas'', istaknula je Stojkić.

Učenike treba rasteretiti sadržajem

Šefica Odjela za razvoj Zajedničke jezgre Marija Naletilić istaknula je kako bi se trebale mijenjati metode rada, metode planiranja nastavnog procesa te metode učenja i poučavanja.

''Učenike treba rasteretiti sadržajem, a razvijati znanja koja su primjenjiva i funkcionalna te razvijati njihove vještine i kompetencije koje su im itekako potrebne u vremenu u kojem danas živimo'', kazala je Naletilić.

S obzirom da je proces izrade Zajedničkih jezgri nastavnih planova i programa sada okončan, veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto kazao je da se nada kako će te jezgre imati odjeka u svim krajevima zemlje, kao i da će ministarstva obrazovanja nastaviti s revizijom postojećih nastavnih planova i programa, kako bi osigurali poboljšanje kvalitete i konkurentnosti javnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Inače, Vlada Japana već dugi niz godina pruža podršku obrazovnom sektoru BiH, a grant sredstvima izgradila je, obnovila i opremila preko 220 školskih objekata širom zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close