Djeca i mladi

'Život nije Instagram - vježbaj': Nismo aktivni - kako postati?

Hafizović je prilikom predstavljanja istaknula kako projekt ima zagovaračku prirodu koja ima za cilj uključiti javnost u proces i informirati ciljne skupine o važnosti tjelesnih i rekreativnih aktivnosti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 04. 2019. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ideja ovog projekta usmjerena je na unapređenje i poticanje tjelesne aktivnosti kod djece i mladih do 18 godina'', rekla je to Merima Hafizović, voditeljica projekta 'Život nije Instagram – Vježbaj' na konferenciji za medije održanoj u Mostaru.

Hafizović je prilikom predstavljanja istaknula kako projekt ima zagovaračku prirodu koja ima za cilj uključiti javnost u proces i informirati ciljne skupine o važnosti tjelesnih i rekreativnih aktivnosti.

''Cilj nam je i unaprijediti kapacitete osnovnih i srednjih škola za promociju tjelesnih i rekreativnih aktivnosti u Mostaru u 2019. godini što planiramo postići formiranjem Udruženja pedagoga tjelesnog odgoja na području HNŽ, te osiguravanjem sportske opreme za nekoliko škola u Gradu Mostaru'', rekla  je Hafizović.

Istraživanje u školama

Osnova za opravdanost projekta, kako je rekao viši samostalni referent za sport u Gradskoj upravi Grada Mostara Nedžad Vuk,  poslužilo je istraživanje provedeno na učenicima osnovnih škola Grada Mostara.

''Rezultati su pokazali da kod učenika, dječaka i djevojčica, najveći postotak poremećaja tjelesne težine i evidentiranih tjelesnih deformiteta je u petom razredu osnovne škole, to je razdoblje 10 - 11 godine života. Djeca od pete, šeste godine na inzistiranje i prema izboru roditelja, kreću s  bavljenjem organiziranom tjelesnom aktivnošću u sportskim klubovima i raznim školama sporta. To traje najčešće do 5. razreda kad dijete kreće razmišljati samostalno, te u slučaju da nije zainteresirano za dalje bavljenje sporta nalazi razne razloge zbog kojih će prestati'', istaknuo je Vuk te dodao kako za cilj imaju podizanje svijesti o značaju bavljenja tjelesne aktivnosti kako kod roditelja tako i kod djece.

Prisutnima se obratio i šef službe Higijene i zdr. Ekologije u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ Eniz Čolaković koji je istaknuo kako je nedovoljna tjelesna aktivnost vodeći javno zdravstvenih problem, ne samo kod nas, nego u čitavom svijetu, te je jedan od  najznačajniji faktor za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti.

28 posto djece nije aktivno

''Rezultati koji se nalaze na području naše županije, zemlje i regije pokazuju da je smrtnost od kronično nezaraznih bolesti visoka  i kreće se oko 75 posto. Znači tri četvrtine svih umrlih pacijenata umiru od tih bolesti. Također, rezultati pokazuju da se 15 posto radno sposobnog stanovništva bavi tjelesnom aktivnošću u slobodno vrijeme, dok kod djece oko 28 posto nije aktivno'', istaknuo je Čolaković.

Problem je također, kako je istaknuto, nedovoljan broj tjelesnog obrazovanja u školama obzirom da tjelesna aktivnost utječe na rast i razvoj djece.

''Problem predstavlja i polazak djece u školu jer se tad mijenja način života djece, kretanje se znatno smanjuje i mi imamo sasvim mali broj tjelesnog odgoja u školama, oko dva sata, dok podaci pokazuju da bi dijete školskog uzrasta trebalo imati od 60 do 90 minuta umjerenog tjelesnog rada'', poručio je šef službe Higijene i zdr. Ekologije u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ.

'Život nije Instagram – Vježbaj' dio je projekta 'Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH' kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Konzorcij za zagovaranje zdravih životnih stilova u lokalnoj zajednici Asocijacija XY i Boram u partnerstvu sa ministarstvom zdravstva FBiH i Svjetskom bankom.

Video: 
Kopirati
Drag cursor here to close