Čime biti zadovoljan?

Žestoka poruka ministru: Djeca nikome nisu bila važna!

''Posljedice će se tek osjetiti kasnije'', govori za Bljesak.info jedna profesorica mostarske srednje škole, koju zbog sigurnosti njezina radnog mjesta nećemo navoditi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 05. 2021. u 11:23 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S ponosom i zadovoljstvom konstatiram da je HNK jedini kanton koji od početka školske godine nije zatvarao škole. Mi nismo dozvolili da se zatvore školski objekti, iako smo u jednom trenutku bili prvi u Europi po broju zaraženih, a sve u cilju da naši učenici ne izgube radne navike i da dobiju potrebna znanja''  kazao je u jučerašnjoj izjavi za medije ministar prosvjete Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

Istaknuo je kako mnogi mogu učiti od HNŽ-a kako se treba ponašati u teškim situacijama.

Pohvalio je ravnatelje, rektore i dekane, zahvalio se i svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima, pohvalio je i učenike te se u svojoj izjavi na kraju zahvalio i roditeljima – po njemu sve je bilo odlično i uspješno.

Ogorčeni i iscrpljeni

Međutim, roditelji kao i nastavno osoblje ne dijele s ministrom oduševljenje s ovogodišnjom nastavom, ogorčeni i iscrpljeni pitaju se što je to bilo uspješno u ovoj školskoj godini.

''Njemu je sve super. Skine odgovornost sa sebe i dobro mu'', kazao je za Bljesak.info roditelj jednog učenika mostarske srednje škole razočarano govoreći kako se ovdje najmanje mislilo na djecu.

Cijelu školsku godinu roditelji su vodili rat sa samoizolacijama i online nastavom, a nedovoljno obrađeno i na brzinu prijeđeno gradivo na naplatu došlo je svima. Postali su sve više frustrirani i opterećeni kako učenjem s djecom, tako i plaćanjem instrukcija.

''Moje dijete je u ovoj školskoj godini šest puta bilo u samoizolaciji. Znali su se vratiti iz izolacije i nakon tjedan dana opet u izolaciju na dva tjedna. Zamislite tinejdžera koji nastavu 12 tjedana, odnosno 60 dana prati online. Zbog tog natrpanog i manjkavog predavanje gradiva od strane profesora danas plaćamo penale – instrukcije iz matematike, fizike i kemije. Gdje je tu uspješno provedena nastava'', pita se ovaj roditelj.

Razlike nije bilo ni u osnovnim školama, razočarani i ogorčeni roditelji okrivljuju ministarstvo koje kako ističu nije vodilo računa o stvarnom obrazovanju nego samo o provedbi epidemioloških mjerama.

Nastavnici u strahu

''Moje dijete je u jednom polugodištu imalo šest testova iz matematike, zamislite šest. Mi smo cijelu školsku godinu s njim morali prelaziti gradivo. Nastavnici u strahu da nas opet ne zatvore, djeci su trpali gradivo, nedovoljno ga objašnjavali i zadavali testove kako bi se osigurali. Recite mi gdje se ovdje mislio na djecu i obrazovanje'', govori za Bljesak.info roditelj čije dijete pohađa jednu od osnovnih škola u Mostaru.

Prema preporukama Kriznog stožera ministarstva zdravstva HNŽ-a, kojih se inače ministar Hadžović slijepo držao, nastava je skraćena na 30 minuta, zabranjeni s bili izlasci na veliki odmor, djeca su bila podijeljena po skupinama, nastava se pratila kombinirano online i u učionici. Sve ovo, cijelu školsku godinu izazivalo je ogorčenje, ne samo kod roditelja, nego i kod nastavnika i profesora.

Roditelji su zbog svih ovih problema preko Udruge Naša djeca nekoliko puta tražili sastanak s ministrom Hadžovićem, do njega nikada nije došlo. Iako se ministar niti jednom tijekom ove školske godine, osim onog billboarda na željezničkoj postaji, nije obratio roditeljima, ponosan i zadovoljan ovom školskom godinom u jučerašnjoj izjavi ministar ocijenio je kako su roditelji ''odigrali ključnu ulogu u ovoj teškoj godini punoj izazova''.

Posljedice će se tek osjetiti

U izjavi za naš portal roditelji i nastavno osoblje ogorčeni su pak propustima Ministarstva, složni su u jednom, najmanje se vodilo računa o djeci, uz zajedničku poruku kako ona nikome ovdje nisu bila važna! Nastavnici ističu, ministar je sve prebacio na škole, od procjene operativnog tima tj. epidemiološke slike do organizacije nastave.

''Nastavni sat traje 30 minuta i nije dovoljan za tumačenje lekcija, utvrđivanje i ispitivanje. Zavod za školstvo kao i nadležno ministarstvo nije uradilo redukciju nastavnog plana i programa. Zbog toga je došlo do situacija 'uradi sam' , tj. neki profesori su radili sveukupan nastavni plan i program kao da je sve normalno, neki su izbacili određene dijelove na svoju ruku itd. Učenici su vremenom izgubili radne navike, koristili sistem pun konfuznosti i manjkavosti. Posljedice će se tek osjetiti kasnije'', govori za Bljesak.info jedna profesorica mostarske srednje škole, koju zbog sigurnosti njezina radnog mjesta nećemo navoditi.

Upozoravaju kriteriji ocjenjivanja bili su kao u predpandemijsko vrijeme gdje se lekcije tumače i učenici su prepušteni sebi. Sve to upozoravaju, dovodi do veće potražnje instrukcija i uključivanja roditelja u sve.

''Na kraju ove školske godine nastavnici, učenici i roditelji mogu samo reci da su umorni, prazni, razočarani i prestravljeni da se isto ne dogodi u rujnu'', govori.

I dok je ministar, uvjeren da je ovo bila uspješna školska godina, nastavnicima i profesorima zahvalio zbog ''duplo uložene snage, vremena i energije u ovu školsku godinu koju su iznijeli na svojim plećima i djeci podarili znanje'' oni pak ističu kako su opet po tko zna koji put degradirani.

Radio ne radio - ista je plaća

''U školi u kojoj radim učenici razredne nastave su imali nastavu svaki dan, ali po skupinama. Učitelji su održavali duple sate. Zamislite elan učenika koji dolazi na nastavu u 15.45? Naravno, učitelji za taj prekovremeni rad nisu dodatno plaćena. U predmetnoj nastavi radilo se po modelu dvije skupine, znači jedna skupina ide u školu druga prati preko školske platforme i obrnuto. Učitelji su imali obvezu svaki dan slati materijale za platformu'', govori.

''Po tko zna koji put smo degradirani i nameće nam se stav 'radio ne radio' ista je plaća'', ističu.

Školska godine je pri kraju, pred nama su još samo sva ključna tjedna. I dok ministar Hadžović vjeruje kako smo primjer mnogim drugim koji od nas mogu učiti kako se treba ponašati u teškim situacijama, roditelji i nastavnici složni su u jednom, posljedice ovakvog obrazovanja tek će se osjetiti.

Ističu kako bi umjesto čestitke ministar trebao dobro zasukati rukave zajedno sa svojim djelatnicima i djelatnicima Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda. Imaju čitavo ljeto da razrade taktiku i plan za rujan. A do tada, valja nam popustiti ove epidemiološke mjere, sezona je svadbi.

A rujan? – ako ništa uvijek možemo ovako. Ministar je svakako zadovoljan.

Kopirati
Drag cursor here to close