Dorade

Zavlačenje: Kada će početi provjera diploma u institucijama BiH?

Kako je odgovoreno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, oni su Odluku o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine uputili Vijeću ministara 7. travnja ove godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 06. 2021. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Ilustracija

Odlukom Vlade HNŽ-a iz siječnja prošle godine započelo se sa procesom provjere diploma, a isto je, iako je trebalo biti okončano 1. srpnja 2020. godine, i dalje nastavljeno. Tada je za Bljesak.info iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a poručeno da je prolongiranju pogodovala pandemija koronavirusa, a na kasnije upite nije bilo odgovora. 

Portal Bljesak.info je 8. siječnja uputio medijski upit županijskom Ministarstvu obrazovanja oko procesa provjere vjerodostojnosti diploma u županijskim tijelima i ministarstvima. Od Ministarstva, pola godine kasnije, nismo dobili odgovor. Podsjećamo kako je našem portalu potvrđeno kako je Županija Zapadnohercegovačka odustala od procesa revizija diploma prosvjetnih radnika zbog nedostatka sredstava. Proces je u ŽZH-u započeo u lipnju 2019., a dvije godine kasnije Ministarstvo čini se, nije bilo u stanju osigurati sredstva za provjeru diploma.

Sporo ide

Ništa bolje nije ni u ostatku Bosne i Hercegovine, gdje se još uvijek ne zna kada će početi provjera diploma zaposlenih u institucijama, mada je prošlo više od godinu otkako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio ovakvu inicijativu.

Koliko sporo sve ide pokazuju činenice da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još u veljači prošle godine usvojio inicijativu za provjeru ispravnosti diploma, da bi Vijeće ministara tek u srpnju prošle godine prihvatilo inicijativu i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da, u suradnji sa Ministarstvom pravde BiH, sačini odgovarajuću odluku.

Prijedlog odluke je sačinjen prošle godine, što je vidljivo iz dokumenta koji se može naći na službenoj stranici eKonsultacije, ali nikako da se nađe pred Vijećem ministara.

Kako je odgovoreno za Faktor iz Ministarstva civilnih poslova BiH, oni su Odluku o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine uputili Vijeću ministara 7. travnja ove godine.

No Ministarstvo civilnih poslova ju je u svibnju skinulo sa dnevnog reda nakon ovakvog zahtjeva Josipa Grubeše, ministra pravde i predsjedavajućeg Odbora za unutarnju politiku Vijeća ministara. Razlog je "dorada".

''Ministarstvo civilnih poslova BiH je 1. lipnja dostavilo Prijedlog Odluke provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH Ministarstvu pravde na dodatno usaglašavanje. Nakon dorade, Prijedlog odluke ćemo ponovo dostaviti Vijeću ministara BiH na razmatranje i donošenje'', odgovoreno je iz Minstarstva civilnih poslova BiH na pitanja koja smo uputili u četvrtak.

U čemu je problem?

Ipak, ministarstvo nije otkrilo u čemu je točno problem te kada se može očekivati početak provjere diploma.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je još 28. svibnja 2019. godine zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, da u suradnji s nadležnim institucijama na svojoj razini vlasti, iniciraju proces revizije kvalifikacija za sve uposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim poduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad i općina. Ova revizija bi obuhvatila imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike u ovim institucijama.

Kako je obrazloženo i u prijedlogu odluke, ovu inicijativu Agencija je pokrenula zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim i lažiranim diplomama u BiH, generalno lošeg stanja u kojem se naša zemlja nalazi kada je riječ o oblasti korupcije, te činjenice da je postupak revizije diploma uposlenih već započet na određenim razinama vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close