Računali smo

Akcije spašavaju 'udar' na roditelje prvašića

Samo na području Mostara u školu će ove godine krenuti tisuću učenika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 08. 2018. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji mališana s područja Hercegovine, koji će ovog rujna prvi put sjesti u školske klupe, izdvojit će popriličnu količinu novca.

Samo na području Mostara u školu će ove godine krenuti tisuću učenika, a roditelji se uzdaju u akcijske ponude školske opreme brojnih trgovačkih centara, koji će im barem donekle olakšati udar na obiteljski proračun. 

Raspon cijena školskog pribora različit je od prodavaonice do prodavaonice. Tako se bilježnice mogu naći od 0.35 KM do 2 KM, torbe od 15 KM 40 KM, pernice od 3 KM do 15 KM s priborom (tkz. pune). Različite bojice i flomasteri mogu se naći već od 1 KM, škare 1.50  KM, zatim olovke, gumice i oštrila po 0.30 KM.

Foto: Ilustracija / Školski pribor

Za predmet likovne kulture potreban je blok za crtanje koji košta 0.75 KM, za što je potrebna i vrećica koja je marku, zatim kolaž papir od 1.10, vodene boje 1.50, voštane boje 0.70 i set kistova 3 KM.

Za bilježnice potrebne jednom prvašiću roditelji će u prosjeku izdvojiti 15 KM, dok će na torbu i školski i likovni pribor potrošiti minimalno 40 KM.

Kupovina knjiga ovisi od škola, budući da je u nekim školama potreban radni materijal, odnosno udžbenik za samo predmete jezika, Moju okolinu i Matematiku, a u nekima uz to još i knjige te radne bilježnice iz glazbene i likovne kulture te vjeronauka.

Udžbenik te radna bilježnica za hrvatski jezik košta 20.40 KM, za matematiku 13.90, za moju okolinu 12.25, dok je likovna mapa 13.90, a udžbenik za glazbenu kulturu 13.90 KM. Tako će roditelji za knjige ukupno izdvojiti 74.35 KM.

Koliko se razlikuju pravila od škole do škole najbolje ilustrira primjer iz Čapljine gdje će prvašići samo za hrvatski jezik morati imati čak devet radnih materijala.

Foto: Ilustracija / Čapljinski osnovci imat će 9 materijala za hrvatskog jezika

Zbog visoke cijene knjiga, u Hercegovini se organiziraju razmjene rabljenih knjiga kako bi roditelji donekle umanjili iznos novca za opremanje školarca.

U kalkulaciji spremanja prvašića u školu nismo računali koliko je novca potrebno izdvajati za odjeću jer je i za to raspon cijena različit.

Kopirati
Drag cursor here to close