Potpisani ugovori

Vlada Hrvatske ove godine podržala 500 studenata iz BiH

''Ovi mladi će za pet do deset godina upravljati ovom zemljom te kreirati i realizirati ciljeve BiH koja je zemlja i Hrvata i Srba i Bošnjaka.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 06. 2018. u 17:21 Fena
Podrška Vlade Hrvatske studentima u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset troje studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na univerzitetima u Bosni Hercegovini, potpisali su danas u Sarajevu ugovore od dodjeli stipendija u iznosu od 7.000 kuna (oko 1.850 KM) za 2017./2018. akademsku godinu.

Ugovore o stipendiranju studentima je uručio veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić čestitajući im na ostvarenom uspjehu i poželjevši im da ovu i naredne godine uspješno završe.

U obraćanju studentima veleposlanik je pojasnio da zapravo Vlada Hrvatske potpisuje ugovore o stipendiranju, a to se čini iz više razloga od kojih je jedan taj što je Ustavom Hrvatske definirana ustavna kategorija brige za Hrvate izvan domovine.

''Za državu Hrvatsku je veoma važno da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH jer je to hrvatski nacionalni interes, a da bi se to realiziralo, jer to nije lako u političkim ili ekonomskom smislu, Vlada Hrvatske pomaže u oblasti zdravstva, obrazovanja te očuvanja kulturne baštine Hrvata u BiH'', kazao je veleposlanik.

Ipak napomenuo je da se to odnosi na kulturu sva tri naroda, ali u toj zajedničkoj kulturi, ocijenio je, vrlo visok je postotak onoga što je doprinos ukupnoj kulturnoj baštini BiH.

Naglasio je i da ovi mladi ljudi postaju vlasnici procesa koji će realizirati ove ciljeve jer će oni za pet do deset godina upravljati ovom zemljom te kreirati i realizirati ciljeve BiH koja je zemlja i Hrvata i Srba i Bošnjaka.

Načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić poručio je da su studenti budućnost obitelji zajednice Hrvata u BiH te je dodao da stipendija treba biti poticaj za stjecanje znanja i vještina kojima će moći unaprijediti opće dobro zajednice u kojoj žive.

''To će doprinijeti da Hrvati kao konstitutivan narod u BiH opstanu i napreduju te budu, kao što su i do sada bili, predvodnici kvalitetnih procesa u BiH'', naglasio je Magdić.

Iznio je i podatak da nikada nije bilo više prijavljenih stipendista te da se ove godine prijavilo njih 2.377, do čega je 1.900 onih koji studiraju u BiH, dodajući da je ovo četvrta godina od kako se dodjeljuju stipendije za studente u BiH.

Na osnovu provedenog konkursa za dodjelu stipendija Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 502 stipendije za ovu akademsku godinu, od čega je 101 stipendija dodijeljena u za studij u Hrvatskoj i 401 za stipendiranje za studiranja u BiH.

Od ove godine putem on-line obrasca bila je omogućena prijava na konkurs, a razrađeni su dodatno socijalno-ekonomski kriteriji uz osnovni kriterij uspjeha prosjeka ocjena.

Kopirati
Drag cursor here to close