Ispunjena obveza

Asistenti u nastavi: Vlada se hvali umjesto da se ispriča roditeljima

Iako je Vlada bila obvezna od samog početka djeci osiguravati besplatno asistente u nastavi, jer osnovno obrazovanje je zakonom obvezno što znači da mora biti i besplatno, roditelji su do prije tri godine morali plaćati asistente u nastavi...
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 09. 2021. u 11:15 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se Vlada Hercegovačko-neretvanske županije 'hvali' kako nastavlja s kontinuiranom potporom učenicima s poteškoćama u razvoju, te da će izdvojiti novac za zapošljavanje 104 asistenta u nastavi, što još uvijek nije konačna brojka, stvarnost je da Vlada mora izdvojiti toliko novca jer se povećala potreba odnosno broj osoba s poteškoćama u razvoju.

Vlada obećaje poboljšanje

''U odnosu na prošlu školsku godinu, u kojoj je na prostoru HNŽ-a bilo angažirano njih 86, u ovoj ih je godini 104, što još uvijek nije konačna brojka. Vlada HNŽ-a, sukladno postojećem planu, u cijelosti će financirati rad 88 asistenata, dok je kod preostalih 16 riječ o sufinanciranju po Sporazumu koji je sklopljen sa županijskom Službom za zapošljavanje'', navode iz Vlade HNŽ-a dodajući da je cilj, iz godine u godinu, osigurati kvalitetnije uvjete za poboljšanje obrazovnih postignuća učenika koji imaju poteškoće u razvoju i kojima je nužna pomoć, ali i pospješiti njihovu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

''Podsjećam kako smo 2017. krenuli s angažiranjem asistenata u nastavnom procesu, kada ih je bilo tek 12, što se kroz godine povećavalo kako je rastao broj djece kojima su potvrđene razvojne poteškoće i omogućeno redovito školovanje uz potporu nastavnog pomoćnika. Ponosni smo na ovu priču i nastavit ćemo s izdvajanjem sredstava ne samo za ovaj, nego i za druge oblike pomoći mališanima pred kojima su nešto teži životni izazovi, da ih što lakše i uspješnije prebrode'', komentirao je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i zastupnik u županijskoj Skupštini.

Bez individualnog plana i programa

Inače, iako je Vlada bila obvezna od samog početka djeci osiguravati besplatno asistente u nastavi, jer osnovno obrazovanje je zakonom obvezno što znači da mora biti i besplatno, roditelji su do prije tri godine morali plaćati asistente u nastavi kako bi se njihova djeca mogla educirati. A školske godine roditelji većinom započinju u neizvjesnosti, jer nekada ni ne znaju hoće li uopće njihova djeca dobiti asistente u nastavi.

Iako se konačno ustalila podrška Vlade, učenici ni ove godine kao ni prošlih, neće imati kvalitetne individualne nastavne planove i programe.

Udruge koje u Mostaru i županiji djeluju na promociji poboljšanja života osoba s invaliditetom su nam rekle da traže od Vlade da se omogući logopedima i edukacijskim rehabilitatorima da budu asistenti i da im se prizna pripravnički staž, a da se kroz javne institucije koje financira HNŽ njima omoguće mentori.

Važno je napomenuti da ni vrtićke ustanove u Mostaru nemaju asistente za djecu s invaliditetom, i to već godinama.

Vrtići bez asistenata



Ranije smo pisali kako na brojne inicijative ustanova, od nadležnih odgovora nema.

''Asistenti u vrtićima su pitanje dobre volje, nema tu opravdanja. Ako dajete asistente u školama, morate i u predškolskim ustanovama'', poručila je ranije Danijela Kegelj, direktorica JU Dječji vrtići Mostar.

<class="e-title">Pročitajte još

Dženana Šegetalo, direktorica JU Ciciban za naš portal je rekla kako su vrtići generalno upućivali dopise vezano za asistente posljednje dvije godine, no odgovora nema.

''Vrtićke ustanove jednostavno su zaobiđene, što se tiče asistenata, mi razlog ne znamo'', kaže Šegetalo.

Lokalni akcijski plan iz oblasti invalidnosti

Također, važno je da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji usvojen lokalni akcijski plan iz oblasti invalidnosti do kraja 2022., a jedna od glavnih stavki su osobni ili personalni asistenti, tako da je svakom učeniku kroz lokalni plan zagarantiran asistent u nastavi, a odraslim osobama osobni asistent.

Naravno ni ovaj plan se ne ispunjava u potpunosti, jer odrasle osobe još uvijek nisu počele dobivati lokalne asistente, pojasnili su nam iz udruga.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije lani je izdvojila ukupno 462.970,00 KM za financiranje angažmana asistenata u nastavi, od čega je 8260 KM izdvojeno putem programa sufinanciranja po Sporazumu sa Službom za zapošljavanje, dok je ostatak od 454.710,00 KM bilo cjelovito Vladino financiranje njihova rada. S obzirom na porast broja angažiranih asistenata u 2021. / 2022. školskoj godini, Vlada će putem programa sufinanciranja u obadva školska polugodišta izdvojiti 9440 KM.

Za izravno, pak, financiranje rada asistenata u nastavi u prvom polugodištu tekuće školske godine u Proračunu je predviđen iznos od 231.970,00 KM, dok će za drugo polugodište konačan iznos biti utvrđen naknadno, imajući u vidu dodatne angažmane po nekoliko slučajeva djece kojima će trebati potpora, a koji su još u postupku obrade.

 

Kopirati
Drag cursor here to close