Sve je ok

Kao da nema problema: Hadžović se 'ukazao' i donio poklone školama

Riječ je o donatorskoj nabavi nastavne opreme, ukupne vrijednosti 800 tisuća KM, u što nisu uračunati troškovnici obuka nastavnoga osoblja, istaknuto je.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 11. 2020. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ Rašid Hadžović nakon dugotrajne šutnje pojavio se kako bi u ime Vlade i Ministarstva donirao školama nastavnu opremu poput globusa, zemljopisne karte, kostura, modela ljudskog tijela, 3D printera itd.

Ipak, ovom prilikom nije bilo ni riječi o problemima u izvođenju nastave za vrijeme pandemije, koji muče već mjesecima roditelje i djecu. 

Oprema je donirana u okviru petogodišnjeg projekta TABLA koji podupire Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID), a provodi organizacija ''Save the Children''.

HNŽ se, zajedno sa Županijom Sarajevo, zasad jedina u FBiH uključila u njegovu provedbu te će, kroz više etapa, na području Županije čak 22 osnovne i srednje škole biti opremljene, kako naglašavaju, suvremenim nastavnim sredstvima (laboratorije za STEAM), a u planu su i obuke i educiranja za ukupno 800 nastavnika i profesora.

Riječ je o donatorskoj nabavi nastavne opreme, ukupne vrijednosti 800 tisuća KM, u što nisu uračunati troškovnici obuka nastavnoga osoblja, istaknuto je.

''I kroz ovaj projekt, nositelji odgojno-obrazovnog procesa rade na poboljšanju inicijalnoga obrazovanja nastavnika, usklađivanju nastavnih planova i programa, razmjeni dobrih praksi, obuci i stručnomu usavršavanju nastavnoga osoblja te inkluziji. Vlada HNŽ-a snažno podupire ovakve oblike osuvremenjivanja i unaprjeđenja našega prosvjetnog sustava, što je na tragu i niza drugih aktivnosti kojima se radi na stvaranju boljih i suvremenijih uvjeta obrazovanja naših učenika, ali i podizanja i radnoga i životnoga standarda naših učitelja, nastavnika i profesora. Danas je obavljena isporuka tek jednoga od odabranih dobavljača skupocjene nastavne opreme odnosno urađena je jedna od planiranih etapa, a projekt TABLA se nastavlja, na zadovoljstvo obuhvaćenih škola u svim gradovima i općinama HNŽ-a. Stoga, kako u ime Vlade, tako i u ime žitelja HNŽ-a, zahvaljujem našim partnerima i donatorima'', kazao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa istaknuo je kako predstavnici partnerske organizacije ''Save the Children'' imaju potporu Ministarstva odnosno Vlade, dodavši kako je zajednički cilj unapređenje obrazovanja koje doprinosi razvitku vještina kritičkoga razmišljanja i kompetencija.

''Educiranje naših nastavnika s ciljem uvođenja inovativnosti u načine održavanja i pristupa poučavanju, nužnost je konstantnog unapređivanja obrazovanja. Osim educiranja nastavnika, opremom koja je donirana, učenici će razviti vještine kritičkoga razmišljanja koje će im biti primjenjive u daljnjemu procesu obrazovanja i na tržištu rada. Projekte kao što je TABLA Ministarstvo će rado podržavati, a sve s ciljem poboljšanja kakvoće nastavnoga procesa'', poručio je ministar Hadžović.

Inače, cilj Projekta općega obrazovanja TABLA jest na širokom planu, u razdoblju od pet godina, doprinijeti osuvremenjivanju obrazovnoga sustava u BiH, kroz unaprjeđenje ishoda učenja, opremanje nastavnika znanjem i vještinama za inovativniji i progresivniji način rada te izgradnju kapaciteta kako bi se u odgojno-obrazovni proces uveli suvremeni koncepti kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (Kritičko mišljenje, Kreativnost, Komunikacija, Zajednički rad) te ishodi učenja i pedagoške kompetencije (pedagogija, psihologija, didaktika i metodologija).

Kopirati
Drag cursor here to close