Očekuju razgovore

Nepravda i podcjenjivanje u obrazovanju: Ako Vlada HNŽ-a ne reagira i prosvjetari će u štrajk

Veliko je nezadovoljstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. I prosvjetni radnici po tko zna koji put ističu nepravdu i traže reakciju Vlade
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 01. 2021. u 11:19 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I prosvjetni radnici u HNŽ-u mogli bi u štrajk, ako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ne uđe s njima u pregovore i ne odgovori na njihove zahtjeve.

Prosvjetari su iskazali nezadovoljstvo donošenjem akcijskog plana Vlade i proračuna u ovoj godini gdje je Vlada osigurala 200 tisuća KM za pravomoćne presude prosvjetara, što je kazali su sindikalisti podcjenjivački. Traže da sjednu za pregovarački stol do 1. veljače.

Traže se pregovori

Omer Tipura predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK, rekao je kako oni trenutno nisu za štrajk, te traže pregovaranje.

''Želimo da dobijemo točnu informaciju u vezi pravosnažnih presuda, odnosno isplata po pravosnažnim presudama, jer imamo informacije koje kruže i imamo podatke da postoji akcioni plan u kojem stoji da bi trebali dobiti isplate po pravosnažnim presudama u narednih 13 godina, što je krajnje neozbiljno. Ako se to kroz pregovore ne usuglasi i ne ubrza onda ćemo vidjeti koje ćemo dalje korake poduzeti'', rekao je Tipura za Bljesak.info.

Rekao je kako je njegov sindikat tražio da pregovori počnu u veljači, te da vide ima li namjere Vlade da se radi na rješavanju ovog pitanja.

Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a kaže kako su nezadovoljni donošenjem proračuna i akcijskog plana Vlade koji se odnosi na isplatu po pravomoćnim presudama.

''Vlada je za 2021. godinu osigurala 200 tisuća KM za pravomoćne presude što je više podcjenjivački za sve one koji su podnijeli tužbu, jer su  bili u pravu. Sud je presudio i da kažem da svi oni koji su u obrazovanju, a koji se nisu nagodili od 2000. godine, do dan danas nisu dobili nijedne marke'', kazao je Lauš.

Neki i preminuli, a nisu dočekali zarađeno

Pojasnio je da je Vlada donijela takav plan da će isplate po pravosnažnim presudama isplatiti u roku od 13 godina, što je smatra Lauš, podcjenjivanje prosvjetara, njihovog rada i njih kao ljudi.

''Vlada je donijela takav plan da će to isplatiti u roku od 13 godina i kada smo pročitali to je jedan šok. A zakon o kamatama kaže da kamata ne smije biti veća od glavnice, tako da za ovih 13 godina svi mi koji čekamo taj novac smo bez kamata. I svi što čekamo taj novac koji je naš i koji smo zaslužili i zaradili, a nekom je palo na pamet i nije nam isplatio, mi moramo čekati 13 godina da nam isplate. Netko će biti živ, netko ne, a to će sve inflacija pojesti'', kazao je Lauš, još jednom podcrtavajući da je ovakav akcijski plan podcjenjivanje svih prosvjetnih radnika.

Tipura je kazao kako su i neki prosvjetni radnici otišli u mirovinu i umrli, a nisu doživjeli da dobiju ono zarađeno u novcu.

''Mi ćemo poduzeti sve i uputili smo Vladi da do 1. veljače nađe prostora da sjednemo i vidimo što se može popraviti'', rekao je Lauš.

Do sindikata neće biti, Vlada na potezu

Kaže da do sindikata neće biti, jer će sve napraviti da ne dođe do problema te da isprave nepravde.

''Ne želimo čekati i da nam govore obećanja koja neće ispuniti i realizirati, tražimo da dobijemo čiste i jasne dokaze i rokove što i kako misli Vlada i u kojem smjeru će ići isplate'', kaže Tipura.

''Prepuštamo Vladi, na njima je sve, bit ćemo tolerantni, nećemo dovesti proračun u pitanje, ali moramo naći i rješenje za naše probleme'', kaže Lauš.

Ali, ako Vlada ostane kod onoga što su već planirali, onda kažu Lauš i Tipura sindikati ne mogu sjediti skrštenih ruku i krenut će u sindikalne aktivnosti koje im zakon omogućava.

(ne)jednake plaće za istu stručnu spremu

Također prosvjetni radnici, odnosno njihovi sindikati su podigli tužbu kojom traže da se izjednače koeficijenti plaća istoj stručnoj spremi u osnovnom i srednjem obrazovanju.

''Mi od toga nećemo odustati, par kantona dobilo je izjednačavanje i uvijek ćemo govoriti da za isti posao iste stručne spreme budu jednake plate. U pregovoru smo govorili o povećanju plaća kroz koeficijente i tu smo prevareni. To ću govoriti dok se to ne riješi'', kaže Tipura.

Lauš je napomenuo da ovih dana očekuju sudska ročišta gdje su radnici iz osnovnog obrazovanja podnijeli tužbe i ako sud presudi da imaju pravo tražiti da ista plaća bude istoj stručnoj spremi, oni će svoja prava tražiti, jer kako kaže poštuju zakon.

''Mi poštujemo zakon, mi u sindikatu i prosvjetni radnici svjesni smo da je najlakše raditi po zakonu, mi se toga držimo, ali netko ne radi to'', kaže Lauš.

Stručni suradnici i pedagozi o nepravdi

Po ovom pitanju oglasili su se i Stručni suradnici, pedagozi srednjih škola HNŽ, govoreći kako već dugi niz godina stručnim suradnicima, pedagozima uposlenim u srednjim školama na području HNŽ-a nanosi se velika nepravda jer su, kako kažu, neutemeljeno zakinuti u plaćama.

''Naime, još prije nekoliko godina u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ usvojena je odluka prema kojoj je stručnim suradnicima srednjih škola – pedagozima određen koeficijent od 2,16 ; a profesorima je određen koeficijent od 2,22 bez obzira na jednaku stručnu spremu. Svjesni učinjene nepravde pedagozi su već u nekoliko navrata slali zamolbu u Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ. Dobiven je odgovor da se obratimo sindikatu i riješimo pitanje koeficijenta (Akt br.05-02-12-82/14 od 20.1.2014. godine). Ponovno su se obratili i Ministarstvu prosvjete i preko sindikata, ali bezuspješno'', naveli su u priopćenju stručni suradnici i pedagozi.

Kako kažu, budući da su pedagozi izravno uključeni i odgovorni za odvijanje odgojno – obrazovnog procesa u svim srednjim školama traže od nadležnih da prepoznaju i isprave ovu dugogodišnju nepravdu te izjednače koeficijente prema stručnoj spremi.

Kopirati
Drag cursor here to close