Niđe nas na mapi

Visoko školstvo BiH u 'šupku svijeta'

Prilikom sastavljanja liste tisuću najboljih svjetskih sveučilišta u obzir se uzimaju akademski ugled, ugled kod poslodavaca, citiranost po fakultetu, omjer studenata i nastavnog osoblja i udio međunarodnih studenata
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 06. 2019. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Na ljestvici od tisuću najboljih svjetskih sveučilišta nema niti jednog javnog sveučilišta i univerziteta iz BiH", istaknuto je tako u QS World University Rankings, godišnjoj publikaciji, koja svjetska sveučilišta rangira prema kvaliteti, a koju je predstavila tvrtka za globalnu analizu visokog obrazovanja Quacquarelli Symonds.

Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (Sarajevo School of Science and Technology) nalazi se na 571. mjestu u rangu od 580 sveučilišta.

Već osmu godinu zaredom, pa i u najnovijem rangiranju, s trona najboljeg svjetskog sveučilišta ne miče se Massachusetts Institute of Technology (MIT), dok su drugo i treće mjesto na ljestvici najboljih preuzela američka sveučilišta – Stanford i Harvard.

Prilikom sastavljanja liste tisuću najboljih svjetskih sveučilišta u obzir se uzimaju akademski ugled, ugled kod poslodavaca, citiranost po fakultetu, omjer studenata i nastavnog osoblja, udio međunarodnog fakultetskog osoblja i udio međunarodnih studenata pa je po tim kriterijima četvrto mjesto pripalo sveučilištu Oxford koje se po najnovijim rezultatima,može okititi titulom najboljeg europskog i britanskog sveučilišta.

Najbolje sveučilište kontinentalne Europe je ETH Zürich koji je zauzeo šesto mjesto i tako do sada ostvario najbolji rezultat na ljestvici najboljih – znatno podižući kvalitetu obrazovnih sadržaja koje nudi studentima kao i kvalitetu izdanih radova.

Kopirati
Drag cursor here to close