Apel

Članovi akademske zajednice protiv počasnoga doktorata Bandiću

Prikupljanje potpisa inicirali su Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2019. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 750 profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice uputilo je Senatu Sveučilišta u Zagrebu otvoreno pismo kojim apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. 

Prikupljanje potpisa inicirali su Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o počasnom doktoratu. 

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća se u pismu, dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta, navodi Hina. 

Do sada je to priznanje, ističu, primio niz uglednika poput Lavoslava Ružičke (1940.), Vladimira Preloga (1952.), Nielsa Bohra (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linusa Paulinga (1988.) i Alberta Ferta (2008.). 

U otvorenom pismu navodi se da je "bilo i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća". 

Milan Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza". 

"Svi navedeni 'doprinosi' Milana Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu 'padaju u vodu'", naglašava se u pismu. 

Potpisnici dodaju da, s obzirom da je Bandić izrazito aktivan političar, "nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete". 

Potpisnici otvorenog pisma navode kako se uz ime Milana Bandića veže niz afera, sumnji i sudskih procesa. 

"Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je 'lokalnog šerifa' i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe", zaključuju potpisnici pisma apelirajući na Senat Sveučilišta u Zagrebu da Bandiću ne dodijeli počasni doktorat.

Kopirati
Drag cursor here to close