Sarajevo

Vijeće roditelja škola: Opasna video igra dovodi do samoozlijeđivanja djece

"Dobro je što je Ministarstvo upozorilo sve škole da poduzmu mjere u vezi sa jednom novom po djecu opasnom igrom.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 10. 2019. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo oglasilo se po pitanju prevencije u slučaju pojave opasnosti po djecu u vidu igara.

Kako Vijeće roditelja KS dobija brojne upite medija koji se tiču informacije Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS u vezi sa pojavom online igre koja dovodi do samoozlijeđivanja djece starijih razreda u školama, Upravni odbor Vijeća roditelja KS obratilo se javnosti i nadležnim institucijama.

"Dobro je što je Ministarstvo upozorilo sve škole da poduzmu mjere u vezi sa jednom novom po djecu opasnom igrom. Vijeće roditelja KS je i prethodnih godina u par navrata apeliralo da se briga o korištenju interneta edukacijom učenika provodi preventivno u svhu njihove zaštite", kažu iz VIjeća roditelja KS te ističu:

"Vjerovatno da nije dobro spominjati ime te igre jer je neizravno samo propagiramo i možda provociramo djecu koja i nisu čula za nju da je isprobaju. Zato je najbolje poduzeti opće mjere za sigurnost djece na interenetu".

Navode kako je veliko pitanje ima li svaka škola dovoljno nastavnog kadra koje posjeduje odgovarajuće znanje za organizaciju roditeljskih sastanaka i predavanja učenicima na ovu temu, kao i neophodnoj stalnoj edukaciji i nastavnog osoblja, a u konačnici i roditelja, o čemu, kako kažu, naglašavaju odavno.

"Možda je rješenje da Ministarstvo angažira nekoliko stručanjaka koji bi pripremili uzorak jednog takvog predavanja te ga uz ovakav dopis svim školama dostavili, a onda da se i vijeća roditelja uključe u animaciju roditelja na važnost prisustva ovom vidu educiranja i saslušanja preporuka od struke", navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close