Centar za tehničku kulturu

Vidović za Bljesak: Ispred odgoja i obrazovanja djece nema drugog prioriteta

Robotika, informatika, elektronika, grafički dizajn, modelarstvo i maketarstvo te nova znanstvena radionica čine programski sadržaj CTK-ovih edukacija
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 10. 2017. u 17:55 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za tehničku kulturu Mostar (CTK) od 2009. godine brine o mladim generacijama budućih inženjera, profesora, istraživača i kreativaca, koji će svojim znanjem doprinositi razvoju našega kraja, te brine za njihov kreativni razvoj upravo u godinama kada se kod mladih razvija kreativnost kroz mentalne procese i formiraju temeljne životne vrijednosti.

Kako naši školarci, nažalost, imaju vrlo malo kreativnih aktivnosti, Centar za tehničku kulturu postaje nezaobilazno mjesto brojnih (kreativnih) školaraca u kojem svojim marljivim radom dobivaju izuzetnu priliku približiti se ili sustići djecu iz razvijenih europskih zemalja.

''Kreativnost se može steći vještinama i nije rezervirana samo za prirodno talentiranu djecu pa je izuzetno bitna za prirodne znanosti te emocionalnu i socijalnu inteligenciju'', istaknuo je za Bljesak.info Vedran Vidović, voditelj Centra za tehničku kulturu Mostar s kojim smo razgovarali o važnosti kreativnog izražavanja djece.

Edukacija koncipirana kroz ''kreativne radionice''

U radu CTK-a posebno se ističu edukativne radionice koje nude svojim polaznicima. Robotika, informatika, elektronika, grafički dizajn, modelarstvo i maketarstvo te nova znanstvena radionica čine programski sadržaj CTK-ovih edukacija namijenjenih, ponajprije, djeci predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, ali i studentima i svima onima, kako će reći Vidović, željnima modernih znanja i otvaranja uma.

''Sve radionice vode iskusni nastavnici koji su svoje znanje, pored visokoškolskih ustanova, stekli na dodatnim edukacijama koje su tematski vezane za naše radionice. Svake godine naši nastavnici sudjeluju i na nizu sajmova i obuka koje su upravo usmjerene praćenju trendova u modernim obrazovnim procesima'', napominje Vidović te ističe kako je edukacija koncipirana kroz ''kreativne radionice'' gdje se uči kroz igru, zabavu i druženje uz puno pozitivne energije.

Ovisno o vrsti radionice, dodaje naš sugovornik, koriste se različiti alati kojima se djeca koriste prilikom rada u CTK-ovim kreativnim radionicama.

''U kreativnim radionicama modelarstva/maketarstva djeca koriste sve alate za obradu prirodnih materijala od kojih se radi izrada različitih maketa i modela s čime razvijaju svoje motoričke i kognitivne sposobnosti još od najranije dobi. U radionici robotike djeca koriste modularne kockice za izradu robota njemačkog proizvođača Fischer technik. Radionica informatike koristi se Microsoft alatima za rad s djecom: Minecraft, Kodu game lab te programima Scratch, Python i C. Radionica elektronike koristi se Arduino razvojnom platformom, a radionica grafičkog dizajna koristi se alatima za obradu fotografija: Photoshop, Illustrator i InDesigne'', objašnjava Vidović u razgovoru za Bljesak.info.

Napominje kako je program rada svih radionica razrađen od strane nastavnika voditelja radionica, koji u svome radu koriste spoznaje iz svijeta znanosti i pozorno slijede proizvođača pojedinog alata za učenje.

''Svi programi osmišljeni su s ciljem razvijanja boljeg pamćenja (kratkotrajnog i dugotrajnog), pozornosti, logičkog zaključivanja i rasuđivanja, brzine obrade informacija, obrade vizualnih i zvučnih informacija, jezika i govora naših polaznika. No, glavni je cilj naših radionica pružiti profesionalni odgoj djeci na moderan način s modernim tehnologijama, stoga se naši programi svake godine dopunjavaju, mijenjaju i transformiraju obzirom na brzinu razvoja tehnologija i tehnoloških dostignuća'', dodaje Vidović.

Djecu uče misliti, a ne što misliti

Iako su u svome radu otvoreni za sve životne kategorije, djeca su im prioritet, posebice ona iz najranije školske dobi. Naš sugovornik ističe kako djeca od najranije životne dobi radom u CTK-u razvijaju svoje motoričke sposobnosti, koordinaciju i snalaženje u prostoru koristeći sve potrebne alate za obradu prirodnih materijala.

''Prije svega moram naglasiti kako ispred odgoja i obrazovanja djece nema nikakvog drugog prioriteta koji je važniji za kvalitetan razvoj jedne mlade zdrave osobe. Možda najvažnija stvar koju nastavnici CTK-a rade je ta da uče djecu misliti, a ne što misliti'', ističe Vidović za Bljesak.info.

''Socijalni aspekt koji se ostvaruje radom u radionicama ima više svojih odraza: djeca rade u malim skupinama što stvara posebnu dimenziju povezanosti među djecom, svakom djetetu se pristupa kao jedinstvenom i neponovljivom biću i za svako dijete rad je individualiziran, djecu se uči kako je rad prirodan i kako pretpostavka za uspjeh ovisi isključivo od vlastite angažiranosti, djeca u takvom okruženju daju više i druga djeca su im poticaj i motiv a ne smetnja za vlastiti napredak'', dodaje.

Vidović posebno ističe važnost CTK-a kao nadomjeska onome što nemaju priliku učiti u formalnom obrazovanju, za što ne krivi nastavno osoblje nego zastarjelost školskog programa i nedovoljnu opremljenost naših škola.

''Nažalost, školski program je zastario, nema praktičnog rada niti su škole dovoljno opremljene, uzrok tomu nisu nastavnici koji se svim silama trude i u ovakvom sustavu učiniti mnogo kako bi iz djece izvukli ono najbolje. Najbolji dokaz tomu je taj da mi imamo izvrsnu suradnju s nastavnicima koji rade u formalnom obrazovanju, a većina njih svoju djecu dovode u naš Centar nadajući se kako će se jednog dana situacija u formalnom obrazovanju popraviti'', smatra naš sugovornik.

Fizika i kemija (ni)su bauk

Početkom nove školske godine u CTK-u su pokrenuli i novu edukaciju za djecu pod nazivom ''Znanstvena radionica: fizika i kemija'' koja je namijenjena školskoj djeci koja spomenute predmete još ne uče u školi (6-12 godina), a kojoj se osobito mogu radovati i roditelji male djece jer ona djeci pruža ono što je roditeljima često i preteško, odgovoriti na njihova sva pitanja ''Zašto?'' (pitanja poput: Zašto se kosa naelektrizira kada ju češljamo? Zašto je kruh šupljikav? Zašto kukci mogu hodati po vodi? Zašto brod ne tone, što je duga, kako ne pasti sa klackalice? Kako nastaje lava?)

''Fizika i kemija mnogoj su djeci bauk! Ova radionica upravo ima za cilj prirodne znanosti približiti djeci i razbiti mit o prirodnim znanostima kao teškim i kompliciranim te potaknuti interes kod djece i ohrabriti ih za nastavak učenja. Rad u radionici je osmišljen tako da djeca samostalno i uz pomoć voditelja izvode jednostavne pokuse iz fizike i kemije. Na taj način uče i bolje razumiju naučeno. Prirodni zakoni, fizikalne i kemijske pojave, funkcioniranje mnogih predmeta u svijetu koji nas okružuje postaju im jasniji. Sve je osmišljeno tako da djeci bude privlačno i zabavno, a da djeca što više upamte i dođu doma oduševljena nevjerojatnom fizikom i zapanjujućom kemijom'', objašnjava Vidović za Bljesak.info.

Minecraft radionica je jedna od onih koje CTK, također, nudi u svome radu. Riječ je o veoma popularnoj video igri u kojoj igrač istražuje teren, prikuplja resurse, automatizira proizvodnju, te se bori sa stvorenjima tzv. ruljama i ostalim igračima. U CTK-u su zajedno s mladim nastavnicima osmislili edukacijski ciklus koji podrazumijeva obuku djece, a ne samo igru kao igru.

''Genijalci iz Microsofta znaju kako privući djecu za moderne tehnologije te je ova igrica osmišljena upravo s ciljem uvođenja djece u svijet programiranja. Minecraft edukacijska radionica mališane uvodi u svijet informatike edukacijskim ciklusom koji je idealan za njihov uzrast i maštu. Kreativna radionica koncipirana je tako da tijekom igre i zabave djecu uvodi u svladavanje rada na računalu i snalaženja u virtualnom prostoru. Pridajemo veliku važnost kreativnom izražaju svakoga djeteta, a isto tako naglašavamo koliko je bitan timski rad pri svladavanju zajedničkih izazova'', ističe naš sugovornik.

Dodaje kako su teme koje obuhvaćaju u ovoj radionici, također, algoritamsko razmišljanje i proceduralna logika – ključni faktori za napredak u polju informatike, te Minecraft edukacijska radionica služi kao idealan uvod za daljnje tečajeve programiranja ili informatike.

Mnogi su prepoznali njihovu važnost

Kako im većina mladih roditelja dolazi s pitanjima o (ne)štetnosti igranja video igara, ove godine u CTK-u planiraju svoje sadržaje proširiti i na roditelje te im pokušati stručno odgovoriti na sva njihova pitanja vezana za odgoj djece.

''Jedno od prvih pitanja na koje ćemo pokušati odgovoriti je upravo pitanje djece, računala, interneta te sigurnosti djece na internetu koje je veliki problem modernog vremena na koji moramo znati adekvatno odgovoriti. Stoga ovim putem pozivam sve zainteresirane roditelje da prate naše objave na našim stranicama u kojima ćemo najaviti okrugle stolove na ovu temu'', najavio je Vidović u razgovoru uz poruku kako za igrice i količinu igranja danas, kao i uvijek vrijedi stara poslovica ''ni začina preko načina'', stoga roditeljima preporučuje da kontroliraju svojoj djeci vrijeme provedeno pred ekranom.

Važno je istaknuti kako CTK nije usamljen u svojim projektima, čemu svjedoči njihova odlična suradnja s Pedagoškim zavodom Mostar, Zavodom za školstvo te svim osnovnim i srednjim školama Grada Mostara koji, kako kaže Vidović, prepoznaju važnost modernog obrazovanja i u okviru svojih mogućnosti pokušavaju djecu usmjeriti u smjeru modernog obrazovanja.
Važnu suradnju imaju i sa Sveučilištem u Mostaru i Univerzitetom u Mostaru u kojima postoje fakulteti koji se bave upravo učenjima STEM zanimanja, ali i s INTERA Tehnološkim parkom koji je ujedno i osnivač CTK-a i bez kojega ne bi bio ovo što je danas.

''Važnu suradnju imamo i sa Spark schoolom. Oni nas podržavaju i u nama vide važnoga partnera za ostvarenje ovoga našega cilja društva modernih zanimanja. Naravno naša suradnja ide i dalje sa sličnim udrugama s kojima razrađujemo projekte iz STEM oblasti, pa upravo jedan takav radimo s udrugom iz Banja Luke. Ovih dana upravo realiziramo i još jednu suradnju sa Srednjom školom likovne umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru čiji će učenici svoju praksu obavljati u našem Centru. No, najljepšu suradnju imamo s roditeljima djece polaznika koji su naša najveća potpora i oslonac. Svojim prijedlozima oni CTK čine boljim iz dana u dan te konkretnim savjetima i nesebičnom potporom grade svima nama bolju budućnost'', otkrio je Vidović na koncu razgovora za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close