U čast ''gradu heroju''

Videolinkom se povezale škole u Širokom Brijegu, Chicagu i Vukovaru

Održavanje videokonferencije naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 11. 2017. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri škole iz tri grada u tri države povezale su se u subotu videolinkom u čast ''grada heroja'' - Vukovara.

Jedinstvenim pilot projekt proveden je prvi put, a spojili su se učenici Prve osnovne škole Široki Brijeg, Osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Vukovara te dvije škole iz Chicaga - Hrvatska škola kardinala Stepinca prvi Župi svetog Jeronima te Hrvatska škola pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Videokonferencija je trajala ukupno više od sat vremena te  su se tijekom nje  javljali učenici, ravnatelji i nastavnici škola. 

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas bio je s učenicima u vukovarskoj školi koji je videolinkom pozdravio sve učenike u povezanim školama i posebno istaknuo to što je u ovom pilot projektu sudjelovao Široki Brijeg.

Učenici se zabavili i naučili nešto novo

Nakon što su riješene poteškoće s internet vezom u Širokom Brijegu, videolinkom se prvi obratio ravnatelj Prve osnovne škole Miroslav Hrkać, a nakon njega i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. 

Nakon toga jedan učenik je recitirao najpoznatiju pjesmu o Širokom Brijegu, ''Pjesma jednom'' koju je napisao Antun Branko Šimić, a zanimljivo, upravo se danas, 18. studenog, obilježava 119 godina od njegovog rođenja. Javljanje iz Širokog Brijega zaključeno je obraćanjem dvije učenice i jednog učenika koji su, između ostaloga, pozvali svoje vršnjake da dođu u Široki Brijeg.

Učenici iz Chicaga počastili su svoje vršnjake izvedbom hrvatskih domoljubnih pjesama, a videokonferenciju su zaključili vukovarski đaci koji su svojim kolegama iz Širokog Brijega i Chicaga prikazali prezentaciju povijesnih činjenica vezanih za Domovniski rat i Vukovar.

Zajedništvo najmlađih hrvatskih generacija

Održavanje videokonferencije naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,
  • podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja. 
Kopirati
Drag cursor here to close