Korijeni

Videokonferencijom spojeni najmlađi iz Borovog naselja,Širokog Brijega i Dublina

"Umrežavanje škola predstavlja najpogodniji način upoznavanje djece i učitelja iz Hrvatske, Bih i hrvatskih zajednica diljem svijeta te se na taj način globalno podiže svijest o pripadnosti jednom hrvatskom narodu, ma gdje živio", poručio je Milas.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 06. 2018. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta "Korijeni", čiji je nositelj Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i cilj mu je povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, u subotu je održana videokonferencija u kojoj su sudjelovali Osnovna škola Blago Zadro iz Borova naselja, Druga osnovna škola Široki Brijeg te Hrvatska škola u Dublinu.

Iz Borova Naselja sudionike trostrane videokonferencije pozdravio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te rekao da je sudjelovanje u ovom projektu sjajan način pronalaženja svih elemenata hrvatskog identiteta koji spajaju djecu osnovnoškolske dobi diljem svijeta, prenosi Hina.

"Umrežavanje škola predstavlja najpogodniji način upoznavanje djece i učitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svih hrvatskih iseljeničkih zajednica diljem svijeta te se na taj način globalno podiže svijest o pripadnosti jednom, nedjeljivom hrvatskom narodu, ma gdje živio", poručio je Milas.

Sudionike je iz Dublina pozdravio predsjednik Donjeg doma irskog Parlamenta Seán Ó Fearghaíl, koji je iskazao veliku potporu i pohvalu projektu "Korijeni", istaknuvši važnost ovakvog načina očuvanja jezika i kulture. Naglasio je da hrvatska iseljenička zajednica u Irskoj predstavlja veliki doprinos irskom društvu te da će Irska i ubuduće podržavati projekte hrvatske zajednice u kojima se njeguje hrvatski jezik, identitet i kultura, a posebno one usmjerene na djecu, priopćio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pozdrave nazočnima iz Širokog Brijega uputio je gradonačelnik Miro Kraljević, izrazivši podršku tog grada projektu "kojim se jačaju spone između hrvatskog naroda diljem svijeta i pruža kontinuirana potpora hrvatskim učiteljima u iseljeništvu u njegovanju hrvatske identiteta".

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Irskoj Ivan Mašina istaknuo je da će ovakvi projekti, kojima se potiče povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, uvijek imati podršku veleposlanstva.

Učenici Osnovne škole Blago Zadro iz Borova naselja, Druge osnovne škole Široki Brijeg te Hrvatske škole u Dublinu, nakon međusobnog predstavljanja održali su prezentacije o svojim gradovima i školama koje su bile praćene prigodnim tradicionalnim kulturno – glazbenim sadržajima.

Sljedeća videokonferencija ove mreže održat će se početkom iduće školske godine.

(FENA) Z.P.

Kopirati
Drag cursor here to close