Rad na određeno

VIDEO | Prosvjeta u HNŽ-u: Manjak učenika stvorio probleme s viškom zaposlenih

Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2017. u 05:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Školska godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počela je na vrijeme. Manjak učenika i ove godine je stvorio probleme s viškom zaposlenih. No, zahvaljujući suradnji Vlade sa sindikatima, radna mjesta prosvjetnih radnika uspješno su očuvana.

U prve razrede 50 osnovnih škola Hercegovačko-neretvanske županije upisan je 1.901 učenik - 27 manje nego prošle godine. Ukupan broj osnovaca je 17.415, sa prosjekom od 17 učenika u razredu. U 29 srednjih škola u prvi razred upisano je 1.811 učenika. Ukupan broj srednjoškolaca ove godine je 7.908 s prosjekom od 18 učenika u razredu, piše Federalna.ba.

''Moramo istaknuti da imamo 1.314 učenika na trogodišnjim zanimanjima i prosjek je 15,5 učenika po razredu'', kazao je ministar obrazovanja Rašid Hadžović.

Kronični problem malog broja učenika i ove godine je napravio probleme sa viškom zaposlenika. No, dobrom suradnjom Vlade i sindikata, zaposleni su zbrinuti.

''Radna mjesta zadržana su kod ljudi koji rade na neodređeno. A to je bio cilj ovog što se radilo prethodnih dana. Čuli ste podatke, vidite da su to neki prosjeci koji su ispod ili na samoj granici pedagoških standarda'', ističe Edina Čomić, predsjednica KO Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ-a.

Novi zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji će dodatno urediti stanje u županijskom obrazovanju, trebao bi biti u proceduri do kraja mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close