Tribina

Uvesti asistenta u nastavi u školama HNŽ-a

Tribini je održana u organizaciji Udruge roditelja ''Naša djeca 2014'' kako bi se skrenula pozornost na probleme s kojima se svakodnevno susreću roditelji djece koja imaju potrebu za asistentom u nastavi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 11. 2017. u 11:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki odziv na tribinu ''Asistent u nastavi u devetogodišnjem obrazovanju", koja je održana u Mostaru, pokazao je da je ta tema jako bitna i da ima veliki broj problema s kojima se roditelji i njihova djeca svakodnevno suočavaju i sami rješavaju.

Tribina je održana u organizaciji Udruge roditelja ''Naša djeca 2014'' kako bi se skrenula pozornost na probleme s kojima se svakodnevno susreću roditelji djece koja imaju potrebu za asistentom u nastavi.


Razlog za održavanje tribine je, također, i neprovođenje zakonskih regulativa vezanih za tu temu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), gdje trenutno ima 120 djece koja se obrazuju po prilagođenom planu i programu, priopćeno je Udruge roditelja ''Naša djeca 2014''.

Na tribini su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadno-hercegovačke županije (ZHŽ), Centra za socijalni rad Mostar, predstavnici obrazovno odgojnih institucija iz Hercegovačko-neretvanske županije, Republike Hrvatske te predstavnici nevladinog sektora.

Stručna savjetnica za srednje školstvo u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ Viktorija Bošnjak, prezentirala je trenutno stanje u ZHŽ gdje su ove školske godini u nastavu uključena 64 asistenta.

Kroz dvosatnu diskusiju i razmjenu iskustava istaknuto je kako podzakonski akti trebaju biti kreirani u skladu s potrebama i specifičnostima djece koja se školuju u školama na području HNŽ-a, kao i da obvezno treba uvesti asistenta u nastavi te sustavno riješiti njihovo financiranje.

Iz Udruge su upozorili kako i dalje ne postoji pravilnik o upisu djece s posebnim potrebama u škole na području HNŽ-a, iako je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, prema zaključku Vlade HNŽ-a iz 2015. godine, imalo obvezu napraviti korekciju nastavnih planova i programa i prilagoditi ih potrebama osoba s invaliditetom u cilju njihove integracije u društvo.

Inače, održavanje javne tribine vezano je za Međunarodni dan djeteta koji se od 20. studenog 1989. godine u cijelome svijetu obilježava kao Međunarodni dan dječjih prava i njime se želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a trideset godina poslije je usvojila "Konvenciju o pravima djeteta", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close