"Džemal Bijedić"

Uspješno proveden proces reakreditacije mostarskog univerziteta

Komisija se prilikom posjeta u okviru postupka institucionalne akreditacije, u periodu od 25. do 27. lipnja 2019. godine, sastala s predstavnicima rukovodstva Univerziteta i organizacijskih jedinica...
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 07. 2019. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru dobio je pozitivno mišljenje o akreditaciji petočlane Komisije za akreditaciju, odnosno komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove. 

Komisija se prilikom posjeta u okviru postupka institucionalne akreditacije, u periodu od 25. do 27. lipnja 2019. godine, sastala s predstavnicima rukovodstva Univerziteta i organizacijskih jedinica, akademskim osobljem, studentima svih ciklusa, administrativno-tehničkim osobljem, predstavnicima privrede i prakse te alumni studentima Univerziteta. 

Kao i u prethodnom slučaju, i ova ponovna akreditacija predstavlja potvrdu razine kvaliteta Univerziteta, njegove prepoznatljivosti i opredjeljenja ka kvalitetu. Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za ponovnu akreditaciju institucije nadležnom Ministarstvu, u skladu s pozitivnim propisima iz ove oblasti i 6 mjeseci prije isteka perioda važenja akreditacije, Univerzitet pokazao najvišu razinu otvorenosti i spremnosti za provođenje postupka ponovne akreditacije institucije, naveli su iz te visokoškolske ustanove. 

Naime, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru je 2015. godine postao akreditirana visokoškolska ustanova u BiH za period od 4 godine. Dakle, u oba navrata Univerzitet je uspješno obavio kompleksni proces akreditacije koji počiva na deset podjednako važnih kriterija, od politike osiguranja kvaliteta, preko podučavanja usmjerenog na student(ic)e i resursa za učenje, do informiranja javnosti i kontinuirane revizije programa. 

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica tom je prigodom poručio kako je uspješno provedeni proces reakreditacije važan pokazatelj ozbiljnosti i predanosti mostarskog univerziteta da ispuni državne i međunarodne standarde kvalitete u visokom obrazovanju te da ponudi sadašnjim i budućim studenti(ca)ma obrazovanje za 21. stoljeće sa znanjima i vještinama traženim na suvremenom tržištu rada.

Kopirati
Drag cursor here to close