Obrazovanje

Univerzitet Džemal Bijedić otvorio vrata i predstavio više od 50 studijskih programa

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru organizirao je u srijedu Dan otvorenih vrata
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 06. 2020. u 14:49 Fena
Mostarski univerzitet predstavio svoje studijske programe

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održan je Dan otvorenih vrata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u sklopu kojeg je ova javna, akreditirana, integrirana visokoškolska institucija s četrdeset trogodišnjom tradicijom, predstavila više od pedeset studijskih programa I, II i III ciklusa.

Predstavljeni su i novi studijski programi (I ciklusa) na Univerzitetu, koje će maturanti moći upisivati od ove akademske godine, i to: Farmacija, Kulturalni studiji i bosnistika, Mikrobiologija.

Zainteresirani maturanti iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona imali su priliku upoznati se s cjelokupnom ponudom studijskih programa Univerziteta, te s infrastrukturom kampusa Univerziteta koji u kontinuitetu dobiva nove sadržaje, prepoznatljiv i znatno ljepši izgled.

''Kako bismo udovoljili potrebama tržišta rada i boljoj zapošljivosti diplomiranih studenata, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru pokreće novi studijski program Farmacija. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zanimanje diplomirani farmaceut se svrstava u najtraženija i deficitarna zanimanja u posljednjih pet godina u našoj zemlji. Ovaj studijski program oblikovan je s ciljem da se ponude oni nastavni sadržaji koji će omogućiti potencijalnim studentima stjecanje odgovarajućih znanja, vještina i kompetencija iz ove oblasti, te je u skladu s Malteškom deklaracijom koja se temelji na Direktivi EU 2005/36/EC. Planiran je upis 30 redovnih studenata na ovaj studijski program“, izjavila je van. prof. dr. Maja Kazazić.

''Dvopredmetni studijski program Kulturalni studiji i bosnistika na Fakultetu humanističkih nauka osmišljen je na tragu suvremenih tokova u humanističkim i društvenim naukama s ciljem da ponudi mogućnost komparativnog izučavanja bosanskohercegovačke književnosti i kulture i bosanskog jezika s općim kulturnim konceptima kao što su globalizacija, forme identiteta, manjinski identiteti, kultura i digitalno doba, čime se želi pokazati i promišljanje o bosnistici kao rezervoaru naših kulturnih identiteta koji se ne mogu odvojiti od ukupnih kretanja na europskom i svjetskom planu. Težište studijskog programa je u multidisciplinarnosti, pa će studenti stjecati znanja i iz oblasti etnologije, sociologije kulture i umjetnosti, komunikologije, stranih jezika, kulturalnih teorija, manjinskih kultura“, naglasila je prodekanica za nastavu Fakulteta humanističkih nauka doc. dr. Irma Marić.

''Studijski program I ciklusa studija Mikrobiologija osmišljen je kao interdisciplinaran koji pruža najsuvremenije teorijsko i praktično obrazovanje u koji su inkorporirana najnovija naučna dostignuća. Namijenjen je obrazovanju i osposobljavanju studenata za stručni i znanstveni rad osiguravajući adekvatne naučne, stručne i istraživačke kompetencije za obavljanje širokog spektra aktivnosti iz oblasti mikrobiologije. Predviđenim nastavnim planom i programom studenti razvijaju sposobnosti za analizu i sintezu specifičnih znanja iz biologije prokariotskih organizama i virusa, ovladavaju znanjem i razumijevanjem ćelijskih struktura i procesa na nivou molekula, osnova genetičke varijabilnosti mikroorganizama, njihovih interakcija s drugim organizmima i interakcija sa sredinom“, izjavio je van. prof. dr. Sanel Riđanović.

Natječaj za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, akademskoj 2020/2021. godini, ostaje otvoren do 3. srpnja 2020. godine.

Više informacija možete naći na alužbenim web i Facebook stranicama Univerziteta i fakulteta/univerzitetskih studija.

Kopirati
Drag cursor here to close