Upoznavanje djece

UNICEF poziva škole u BiH da se uključe u najveću lekciju na svijetu

UNICEF u Bosni i Hercegovini poziva škole da se prijave kao volonteri za prilagodbu Konvencije o pravima djeteta na jezik razumljiv djeci.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 09. 2019. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine, na Međunarodni dan djeteta, 20.11.2019. godine, u svijetu se obilježava 30. godina Konvencije o pravima djeteta - instrumenta za zaštitu dječijih prava kojeg je ratificirao najveći broj država.

Tim povodom, u sklopu obilježavanja ovog značajnog jubileja, i ove godine se realizira Najveća lekcija na svijetu - inicijativa za upoznavanje djece iz više od 100 zemalja sa ciljevima održivog razvoja.

U okviru ovogodišnje Najveće lekcije na svijetu UNICEF je uputio poziv nadležnim ministarstvima i školama da omoguće djeci iz Bosne i Hercegovine da se pridruže globalnoj lekciji. Djeca će imati zadatak da zamisle, i u skladu sa svojim kreativnim sklonostima, prikažu svijet u budućnosti u kojem će sva prava djeteta biti ostvarena, a održiva budućnost zagarantirana.

Oni bi kroz lekcije i aktivnosti mogli naučiti kakva je veza Ciljeva održivog razvoja sa pravima djeteta, a od njih će se tražiti da definiraju mjere koje sami mogu poduzeti kako bi doprinijeli ostvarivanju i jednog i drugog u svom životu i svojoj zajednici. Najveća lekcija na svijetu kod sve djece stvara osjećaj da svoje ideje i kreativnost mogu primijeniti kako bi doprinijeli ostvarivanju održivih ciljeva razvoja kroz uvođenje promjena u svom životu, podršku radu lokalne zajednice i podsticanje drugih da preduzmu mjere za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja.

Dodatno, UNICEF u Bosni i Hercegovini poziva škole da se prijave kao volonteri za prilagodbu Konvencije o pravima djeteta na jezik razumljiv djeci.

Kako sudjelovati u Najvećoj lekciji na svijetu? (Smjernice za škole)

Školama su na raspolaganju besplatni, praktični planovi sati, video materijali, stripovi i projekti na različitim jezicima. Uvodna lekcija se može planirati kao samostalna aktivnost u školi, dok se ostale lekcije posvećene pojedinačnim ciljevima i drugi sadržaji mogu rasporediti tijekom cijele školske godine.

Ovogodišnji materijali i aktivnosti za Najveću lekciju na svijetu omogućavaju školama da učenike upoznaju sa tri dimenzije održivosti: društvenom, ekološkom i ekonomskom. Ove tri dimenzije i aktivnosti se mogu uključiti u nastavu iz predmeta društvenih znanosti i prirodnih znanosti te digitalnih vještina / programiranja, a detaljnije su opisane u Informativnom listu.

Za sudjelovanje pratite sljedeće korake:

Korak 1: Definirajte vremenski period koji odgovara vašoj školi (po mogućnosti između 23. rujna i 20. studenog 2019). Razmislite o povezivanju svog sudjelovanja u Najvećoj lekciji na svijetu sa drugim aktivnostima obilježavanja Međunarodnog dana djeteta ili 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta.

Korak 2: Podržite Najveću lekciju na svijetu uključujući ga u svoj plan i program ili preporučene materijale za nastavnike. Možete održati lekciju/sat koristeći materijale i ideje sa naše web stranice ili održati lekciju na određenu temu. Osmislite natjecanje za učeničke projekte o načinima ostvarivanja Cilejva održivog razvoja. Za sve dodatne informacije ili pomoć oko realizacije možete se obratiti predstavništvu UNICEF-a u Bosni i Hercegovini putem [email protected] ili +387 33 293 600.

Korak 3: Materijali za Najveću lekciju na svijetu su dostupni na 10 jezika. Ako vaš jezik nije jedan od tih deset, razmislite o mogućnosti prevođenja materijala, odnosno lokalizaciji materijala.

Korak 4: Obavijestite nas o svojim planovima i rezultatima kako bismo dali svoj doprinos vašem radu - podijelite fotografije na društvenim mrežama uz #SlušajDijete putem službenih naloga vaše škole ili osobnih profila. Možete podijeliti svoje aktivnosti i putem digitalne karte.

Zahvaljujući zajedničkom zalaganju obrazovnih sustava i civilnog društva, milijuni djece širom svijeta se već upoznaju sa Ciljevima održivog razvoja, kako kroz pojedinačne manifestacije, tako i kroz njihovo uključivanje u redovne nastavne planove i programe. Na pragu 2020. - pet godina od usvajanja Ciljeva održivog razvoja i 10 godina do isteka roka za njihovo ostvarivanje, želimo zajedničkim snagama učiniti da ovo desetljeće bude desetljeće u kojoj će Ciljevi održivog razvoja biti ispunjeni, poručili su iz UNICEF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close