Sporazum

UNICEF i Norveška: Obrazovanje za novo vrijeme

Norveška će pružiti podršku u iznosu od 500,000 USD. Ova se podrška odnosi i na jačanje kapaciteta analize podataka APOSO-a (Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje).
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 09. 2019. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / UNICEF i Norveška: Partnerstvo za obrazovanje za novo vrijeme

UNICEF i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u BiH su potpisali sporazum o partnerstvu kako bi podržali nekoliko komponenti Programa za međunarodnu procjenu postignuća učenika (PISA), uključujući seriju interaktivnih debata prije i poslije rezultata testiranja, na različitim razinama u Bosni i Hercegovini., istaknuto je u priopćenju ove organizacije.

Norveška će pružiti podršku u iznosu od 500,000 USD. Ova se podrška odnosi i na jačanje kapaciteta analize podataka APOSO-a (Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje).

Osnovni cilj je oživjeti diskusiju o kvalitetu obrazovanja i zagovarati promjena politika u obrazovanju od strane ključnih aktera. Bosna i Hercegovina je 2018. po prvi put sudjelovala u PISA testiranju.

Ova cijenjena internacionalna procjena se provodi svake 3 godine u mnogim zemljama širom svijeta kako bi se ocjenio sistem obrazovanja kroz testiranje znanja i vještina 15-godišnjih učenika. Testiranje se fokusira na pismenost, matematiku, prirodne znanosti, rješavanje problema i kognitivne sposobnosti učenika.

Rezultati PISA 2018 testiranja provedenog u 79 zemalja će biti objavljeni 3.12.2019. godine. Rezultati će dati sveobuhvatne dokaze o tome koliko djeca u BiH stvarno uče kao i ukazati na ključne kvalitete osnovnog obrazovanja u zemlji.

PISA je podržana i od strane drugih međunarodnih partnera poput Izaslanstva Europske unije, OSCE-a (Organizacija za sigurnost i sauadnju u Evropi), Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Save the Children-a, kao i OSF-a (Fond otvoreno društvo BiH).

Kopirati
Drag cursor here to close