Save the Children

Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost društva

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta podržava ovaj projekt kako bi sva djeca dobila obavezan predškolski program u trajanju od tri mjeseca u godini pred polazak u školu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 06. 2018. u 21:50 Bljesak.info
Kopirati

U centru Bihaća, na glavnom trgu, danas je održan događaj „Otvoreni predškolski dvočas“ u posebno osmišljenoj učionici koja je bila postavljena ispod velikog šatora.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija Save the Children, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, priredila je ovaj događaj prvenstveno za buduće prvačiće koji nisu imali priliku pohađati neku od predškolskih ustanova  i bili su uskraćeni za predškolski program.

Iako je zakonom obavezan za svu djecu u godini pred polazak u školu, predškolski program se, nažalost, u  nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ne sprovodi, a takav je slučaj u Unsko-sanskom kantonu. Naime, u ovom kantonu je donešen odgovarajući zakon u skladu s Okrivnim zakonom u BiH, ali do sada za ove namjene nisu bila usmjeravana proračunska sredstava.

S ciljem da se ovakva  nepovoljna situacija od naredne godine popravi, istovremeno s manifestacijom „Otvoreni predškolski dvočas“, u sali Skupštine USK je upriličen i okrugli stol za stručnu javnost, na kojem je učešće uzeo i ministar obrazovanja USK Muhamed Ramić.

''Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta podržava ovaj projekt kako bi sva djeca dobila obavezan predškolski program u trajanju od tri mjeseca u godini pred polazak u školu. Meni je drago se u to uključila i organizacija Save the Children koja će opremiti učionice i osigurali opremu u tu svrhu“, naglasio je ministar.

Predškolski odgoj i obrazovanje predstavljaju temelj za uspjeh i razvoj svake osobnosti. Od prve do šeste godine razvija se preko 85% moždanih sinapsi kod djeteta i to je period kada se oblikuju temelji osobnosti.  Od toga izravno ovisi budući uspjeh u školi, mentalni i emotivni razvoj, želja za znanjem i učenjem, odnos prema drugima, kreativnost, pa čak i zdravstveno stanje.

Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost društva. Nažalost, po učešću djece u predškolskim programima, naša zemlja je na zadnjem mjestu u Europi, ali je od donošenja Okvirnog zakona o obaveznom predškolskom programu u Bosni i Hercegovini, broj djece u porastu. 

''Ovo je dio kampanje kojom želimo da skrenemo pažnju šire javnosti na značaj predškolskog obrazovanja kao temeljnog obrazovanja djece iz nekoliko razloga. U prvom redu, djeca se na ovaj način pripremaju za polazak u školu, stječu radne navike, socijaliziraju se i započinju proces organiziranog učenja koji omogućava laku tranziciju u obavezno devetogodišnje obrazovanje. Predškolski program je značajan za svako dijete, a posebno za djecu koja dolaze iz ranjivih skupina, čija startna osnova je daleko nepovoljnija''', istaknuo je Ahmed Pjano, direktor implementacije programa u organizaciji Save the Children.

Najčešći razlozi za diskriminaciju djece u pristupu predškolskim programima su: siromaštvo, udaljenost mjesta stanovanja, invaliditet ili poteškoće u razvoju, nedostatak roditeljskog staranja ili pripadnost manjinama (naročito romskoj manjini), priopćeno je. 

Kopirati