Veliki rođendan

Udruga 'Vedri osmijeh': 20 godina od želje roditelja da naprave drukčiji i pravedniji svijet

"Ispočetka su to bile neke spontane kave, a danas smo došli i do velikih europskih projekata", izjavila je predsjednica Udruge Danijela Kegelj.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 12. 2021. u 07:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" u četvrtak je u Mostaru prigodnim programom "Vedri vedre s prijateljima" obilježila 20 godina djelovanja.

"Iz ogromne želje roditelja da naprave bolji, drugačiji i pravedniji svijet za djecu s invaliditetom nastala je udruga "Vedri osmijeh" koja je svojim djelovanjem narasla u ovih 20 godina. Ispočetka su to bile neke spontane kave, a danas smo došli i do velikih europskih projekata", izjavila je predsjednica Udruge Danijela Kegelj.

Zahvaljujući Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije Udruga je u Rodoču dobila objekt od stotinjak kvadrata, koji je uz pomoć donatora uređen i u njemu svakodnevno boravi 16 korisnika koji imaju kreativne radionice i druge sadržaje.

Kegelj je naglasila da osobe s invaliditetom i dalje imaju poteškoća u bh. društvu i da promjene za njih idu još sporije nego za ostale članove zajednice.

"Osobe s invaliditetom imaju problema u našemu društvu jer se obično naglašava ono što one ne mogu, umjesto ono što mogu. Puno je stvari u području socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja koje treba mijenjati. Najveće poteškoće s kojima se susrećemo su loše zakonske regulative, posebno u stupnjevanju invalidnosti. Ratni vojni invalidi imaju pet stupnjeva dok osobe s invaliditetom imaju samo dva, a usvojeni Zakon o roditeljima njegovateljima je manjkav u mnogim stvarima. Imamo i problem širine obrazovanja i problema s popisima lijekova i listom za ortopedska pomagala. Za svaku stvar se moramo posebno boriti", rekla je Kegelj.

Ona je ovom prigodom zahvalila svim donatorima i dobročiniteljima koji pomažu rad Udruge.

Foto: Fena / Udruga 

"Imamo mi i pozitivnih primjera, poput financijske potpore Grada Mostara u vidu plaće za zaposlenike. Imamo dvije stalno zaposlene osobe koje rade s korisnicima, jednu osobu na projektima, a volontera imamo puno, onih što su već dugo s nama i novih volontera, obično studenata sa Sveučilišta u Mostaru. Osim toga, mnogo je dobrih ljudi, udruga i institucija koje nam pomažu u radu", kazala je Kegelj.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez volontera, a jedna od njih je Josipa Marić.

"Dani provedeni sa korisnicima su zanimljivi i upotpunjeni, obično su to dobri dani. Bude i poteškoća, ali sve se uspješno riješi. Imamo kreativnih, kulinarskih, sportskih i glazbenih radionica. Djeca se skupljaju ujutro, imaju obroke i radionice i kave kojima se posebno vesele", kazala je Marić.

Foto: Fena / Udruga 
Kopirati
Drag cursor here to close