Put oko svijeta za 80 minuta

Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

UWC Mostar osnovan je 2006. godine i jedan je od 18 koledža na svijetu i jedini na području Balkana.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 09. 2021. u 18:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) i 15. godišnjice rada mostarskog UWC-a u utorak je održan događaj pod nazivom "Put oko svijeta za 80 minuta" na kojem su učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture.

Koordinatorica za odnose s javnošću i komunikacije UWC-a u Mostaru Adla Velagić-Ćurić kazala je kako ove godine mostarski Koledž pohađa 210 učenika iz 59 zemalja svijeta.

Foto:FENA / Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

''Učenici dolaze iz cijelog svijeta, u prosjeku iz oko 60 zemalja svake godine, a neke od njih su Kostarika, Meksiko, El Salvador, Jordan, Kanada, Španjolska, Francuska, Cipar, te naravno i države regije, a dio učenika dolazi i iz zemalja post-konfliktnog područja, što je također dio naše misije'', kazala je Velagić-Ćurić.

UWC Mostar osnovan je 2006. godine i jedan je od 18 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. To je rezidencijalna škola u kojoj učenici imaju osiguran besplatan smještaj, hranu i školovanje.

Foto:FENA / Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

Nastava se izvodi po programu međunarodne mature za treći i četvrti razred srednje škole, i to na engleskom jeziku.

Na mostarskom UWC-u od njegova osnutka 2006. godine diplomiralo više od tisući učenika iz više od stotinu država svijeta.

''Veliki broj učenika dolazi s područja cijele BiH, oni dobivaju stipendije, a neki učenici koji su završili naš koledž već su uspješni ljudi u inozemstvu, neki se također vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, a mi ove godine na Koledžu imamo pet zaposlenika koji su naši bivši učenici'', kazala je Velagić-Ćurić.

Foto:FENA / Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

Svi posjetitelji ovog događaja imali su priliku bar jednim dijelom upoznati 60-ak zemalja svijeta, saznati nešto više o svjetskim tradicijama, ali i uživati u ukusnim jelima, tradicionalnim plesovima i glazbi.

Dan UWC-a obilježava se u 18 zemalja svijeta, a sam pokret osnovan je 1962. godine prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

Foto:FENA / Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

Danas je, također, upriličena i zajednička izložba fotografija učenika mostarskog UWC-a i Gimnazije Mostar pod nazivom "Reimagining Tomorrow", pod mentorstvom slikara i profesora likovne umjetnostiSaše Šantića, a na pozornici Open City Mostar festivala održan je glazbeni program na kojem su nastupali učenici navedenih škola.

Kopirati
Drag cursor here to close