Privremena mjera

Učenici u USK se već u četvrtak vraćaju u školske klupe?

Članovi sindikata su potvrdili prijem sudskog rješenja, te najavili očitovanje nakon konzultacija s pravnim timom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 09. 2019. u 16:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Bihaću odredio je privremenu mjeru osiguranja, odnosno naložio Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalnom odboru Unsko-sanskog kantona (USK) da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području ovog kantona.

Iz Suda je obrazloženo kako je ovo Rješenje doneseno nakon tužbe koju je predalo Kantonalno pravobraniteljstvo USK, radi utvrđenja da je štrajk Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalnog odbora USK nezakonit.

Članovi sindikata su potvrdili prijem sudskog rješenja, te najavili očitovanje nakon konzultacija s pravnim timom. U slučaju postupanja po ovom sudskom rješenju, učenici svih osnovnih škola u USK već bi sutra ujutro trebali biti u svojim klupama.

Kantonalna vlada je u međuvremenu uputila i Prijedlog o ispunjenju minimuma zahtjeva sindikata obrazovanja za prekid štrajka. Predloženo je da se osnovica za plaću od 302 KM počne primjenjivati već od plaće za kolovoz, čime bi se ispunio zahtjev o izjednačavanju osnovice sa ostalim proračunskim korisnicima. Razlika plaća od rujna prošle godine do danas bila bi isplaćena u siječnju 2020. godine, dok se i dalje inzistira na izmjeni Kolektivnog ugovora u domenu koeficijenata.

Sindikati su Prijedlog proslijedili svom članstvu, te će se o njemu očitovati vjerovatno sutra do 10 sati ujutro.

Kopirati
Drag cursor here to close