Sastanak u Vladi

Učenici u RS-u od ponedjeljka u školskim klupama

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, rekla je da su svi svjesni činjenice da nije moguće zaključati društvo, obustaviti aktivnosti i da je potrebno naći balans imeđu propisane mjere i cilja koji se želi postići
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 10. 2020. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj od ponedjeljka će ponovo pohađati nastavu u školskim objektima, zaključeno je na današnjem sastanku održanom u gradi Vlade ovog bh. entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, rekla je da su svi svjesni činjenice da nije moguće zaključati društvo, obustaviti aktivnosti i da je potrebno naći balans između propisane mjere i cilja koji se želi postići. Apelirala je na sve da se pridržavaju propisanih mjera kao što je nošenje maski, ne okupljanje i osobna higijena. Istaknula je da je prelazak na online nastavu bila privremena mjera, koja će biti na snazi sedam dana.

"Bilo je neophodno zbog širenja virusa u zajednici, da se djeca dodatno zaštite, ali isto tako znamo da postoje uvjeti da izbalansiramo pristup da kad god je to moguće nastava ide u redovnom svom toku, ali moramo imati rezervnu varijantu, brzi prelazak na kombiniran ili samo onlne način", rekla je Cvijanović.

Za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, rekla je da je minimalno odnosu na druge zemlje.

Istaknula je da su institucije bile efikasne te da je zdravstvo pod posebnim pritiskom.

"Ovo je kriza koja će trajati još neko vrijeme", kazala je ona.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda sprskog naroda, apelirao je na građane da shvate da "ovo nije ni malo jednostavno šta se događa".

"Ukoliko budemo primorani dan pred izbore da uvedemo rigorozne mjere mi ćemo to uraditi. Naša dužnost je da zaštitimo narod i ljude i to ćemo uraditi, nećemo oklijevati. Nema trenutnog cilja koji bi nas u tome spriječio". kazao je Dodik.

Naglasio je da je neophodna distanca, da se prestane s okupljanjima kako bi se prekinuo uzlazni trend,

"To smo uradili u ožujku i uspjeli smo, zašto je sada to toliko teško", rekao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close