Nastava u HNŽ-u

Učenici u klupe| Svaka škola će kreirati svoj plan realizacije nastave!

Učenici u HNŽ-u će s početkom godine u školske klupe, a od odgojno obrazovnih ustanova se očekuje da kreiraju svoj plan realizacije nastave
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 08. 2020. u 14:44 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podržan je povratak učenika i studenata u školske klupe, navodi se na službenim stranicama Ministarstva prosvjete znanosti kulture i sporta HNŽ-a.

Naime, u organizaciji Ministarstva resorni ministar Rašid Hadžović i pomoćnik ministra za prosvjetu, Sudo Marić održali su sastanak sa predsjednikom i potpredsjednikom Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, ministrom  Goranom Opsenicom i direktorom Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, Nerminom Avdićem, te predsjednicom Udruge ravnatelja osnovnih škola HNŽ, Lidijom Markotić, predstavnikom Aktiva direktora osnovnih škola HNK, Džemalom Juklom, predsjednikom Aktiva ravnatelja srednjih škola HNŽ, Zoranom Landekom i predsjednicom Aktiva direktora srednjih škola HNK, Sabinom Palić.

Škole kreiraju planove

Na sastanku je podržan povratak učenika i studenata u školske klupe.

''Na sastanku je dogovoreno da će do kraja narednog tjedna Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo HNŽ donijeti potrebne akte za organizaciju i održavanje nastavnog procesa. Shodno donesenim aktima, svaka škola će kreirati svoj plan realizacije nastave u odgojno-obrazovnoj ustanovi, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti koje će iziskivati uvođenje nastave na daljinu'', navodi se u prioćenju.

Podsjetimo, ranije je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg rekao kako će učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) novu školsku godinu započet 7. rujna u učionicama i školskim klupama.

Dezinfekcija, maske...

Rekao je da se sa stručnjacima i roditeljima radi sve kako bi se osigurali preduvjeti da nastavni proces započne i odvija se na manje-više uobičajeni način uz provedbu mjera koje će propisati Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a. Herceg je tada rekao da taj način podrazumijeva uporabu dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i ostale opreme čija nabava će se omogućiti u suradnji s općinama i gradovima koje su osnivači škola.

Roditelji u HNŽ-u, okupljeni oko udruge Naša djeca ranije su pisali peticiju za povratak učenika u školske klupe, ali su i od nadležnih tražili konkretne mjere i siguran model za djecu, po svim protokolima.

"Smatramo kako se mora pronaći model sa svim protokolima, u slučaju pojave oboljenja za vrijeme trajanja školske godine, i omogućiti povratak djece u školske klupe. Naravno štiteći maksimalno zdravlje kako djece tako i uposlenika u školama. Kraj protekle školske godine bio je izraziti stresan kako za djecu tako i roditelje, osobito obitelji s više školaraca i obitelji u kojima dijete ili djeca rade po prilagođenom programu. Uz to što nismo sigurni u usvojeno znanje imali smo brojne poteškoće od nedostatka kvalitetne opreme, interneta, električne energije, skučenog radnog prostora u domovima'', govore iz ove udruge. Ukoliko opcija za novu školsku godinu bude online, ova Udruga se zalaže da se djeci osiguraju tableti/laptopi kvalitetan pristup internetu i jednoobraznost u odvijanju nastave.

''Isto tako tražimo da sve škole dezinficiraju, da se opskrbe higijenskim potrepštinama kao i zaštitnom opremom'', rekli su ranije za Bljesak.info iz ove udruge.


Podrška u otvaranju škola

Roditelji iz ove Udruge su slali dopise  s pitanjima i zahtjevima nadležnim institucijama u državi a između ostalog odgovore su dobili i od UNICEF-a i Misije OSCE-a, koji ističu da podržavaju zalaganje za veću interakciju i otvorenost obrazovnih institucijama prema roditeljima

''Iako će metode pružanja obrazovanja u oba entiteta ovisiti o epidemiološkim preporukama, imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije, obrazovne vlasti trebaju se angažirati na pripremi različitih modaliteta obrazovanja, jer to podrazumijeva i raznovrsne aktivnosti, kao što je davanje presjeka stanja raspoloživih resursa, higijenski uvjeti u školama, zakonski preduvjeti za nastavak modaliteta učenja na daljinu, priprema smjernica, kao i neophodna informatička oprema i pristup internetu koji su potrebni za realizaciju ili cjelovitog učenja na daljinu, ili kombiniranja učenja na daljinu i nastave u razredu. Obrazovne vlasti trebaju svoj djeci osigurati pristup obrazovanju, a posebno djeci koja su socijalno-ekonomski ugrožena, djeci manjina i djeci s poteškoćama u razvoju. Učenje na daljinu, kao i proces razrednog obrazovanja, trebaju biti dostupni svoj djeci'', rekli su iz OSCE-a.

Predstavnici-e UNICEF-a i UNESCO-a napisali su kako podržavaju odlazak učenika u školske klupe.
 
Iiskazali su spremnost u pružanju daljnje podrške obrazovnim vlastima u procesu otvaranja škola, kao i u moblizaciji međunarodne pomoći (nabavke IKT opreme, higijenskih i sredstava za dezinfekciju, pomoć u jačanju digitalnih i komunikacijskih vještina nastavnika-ica, itd.)

Prezentiran je i UNESCO-ov web seminar o ponovnom otvaranju škola.

Video: Webinar - predstavljanje Okvira za ponovno otvaranje škola

Poslane su i UNICEF-ove ključne poruke glede ponovnog otvaranja škola:

''Molimo vlade, donatore i partnere da:

1) Osiguraju da su škole među prvim institucijama koje će biti ponovo otvorene poslije COVID-a-19

2) Osiguraju jednak pristup kvalitetnom učenju za najranjiviju djecu, između ostalog, i kroz ulaganje u digitalnu povezanost za svako dijete

3) Iznova konceptualiziraju učenje tako da svako dijete stekne vještine koje su mu potrebne za uspjeh u životu i radu

4) Zaštite i povećaju proračune za obrazovanje i da osiguraju da su sredstva usmjerena na najranjvije.''

Kopirati
Drag cursor here to close