Generacija

Učenica osnovne škole u Stocu prijeti ispisom zbog prijetnji i namještaljki?

''Radi se rodbinskim vezama i vezicama. Zato jer mama od učenika radi u školi. Imali smo uvid u dokumentaciju od učenika generacije gdje ima par spornih diploma, za koje meni uopće nije uopće spomenuto nikakvo natjecanje niti kampovi'', stoji u pismu
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 05. 2020. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Prva osnovna škola Stolac / Foto: Ilustracija

Učenica Prva osnovne škole Stolac pismom se obratila javnosti kako će se ispisati iz te škole zbog upućenih prijetnji i nemogućnosti postanka učenicom generacije. Tvrdi kako je odluka o odabiru najboljeg učenika namještena te da su joj prijetili.

Ona je, kaže, diskriminirana zbog toga što su joj roditelji rastavljeni.

''Radi se rodbinskim vezama i vezicama. Zato jer mama od učenika radi u školi. Imali smo uvid u dokumentaciju od učenika generacije gdje ima par spornih diploma, za koje meni uopće nije uopće spomenuto nikakvo natjecanje niti kampovi'', stoji u pismu učenice.

Dodaje da se nastavnici ''pravdaju riječima kako imaju pravo sami birati i nikome se ne pravdati se za to''.

Kazala je kako piše molbu za ispis iz stolačke škole kao i da će tražiti dodatna testiranja.

''U daljnjem školovanju ću pokazati vlastite rezultate koje sam sama svojim trudom i zalaganjem postigla. Mislim bez veza i samostalnim učenjem, jer ni majka niti otac nisu bili od neke škole. Zahtijevati ću ako je potrebno da se radi natjecanje iz spornih diploma sa svojom spremnosti u bilo koje vrijeme. Ujedno ću zahtijevati da se uključe nastavnici iz preostalih županija. Ja neću stati na ovome, borit ću se za svoja prava kao dijete koje je diskriminirano zbog rastavljenih roditelja'', kazala je.

U pismu je navela kako su joj je od strane škole upućene prijetnje.

''Primila sam prijetnje od direktora škole Adema Haračića kako će mi se smanjiti vladanje ako išta poduzmem, također sam zaprimila prijetnju majke učenika generacije, a i moja mama je. Prijetnje od ove žene su upućene: 'Stisni petlju i samo nešto pokušaj!'. Prijetnja upućena mojoj samohranoj majci: 'Vidjet ćeš kako imam moćnog muža, za kojeg znamo da je policajac!''', napisala je učenica.

Sve njezine navode, nakon što je jednom odbio razgovarati s nama, ipak demantirao direktor Haračić.

''Ja ne bi zaista tu puno komentirao, to je privatna stvar naše škole, ja ne bi da se to objavljuje, bilo šta, mi ćemo to riješiti. Imaju, brate, pedagoške institucije, imaju sve. Sve je validno, sve je regularno'', rekao je za Bljesak.info Haračić.

Pojašnjava kako o izboru učenika generacije odlučuje tročlano povjerenstvo te je sve ''validno i regularno''. Dodaje da prvoplasirani učenik ima 24 boda, što je više od učenice koja je uputila pismo.

''Svima su nama ovdje upućene prijetnje i uvrede, što je strašno. To je naša učenica za koju smo se, hajd'mo reći, kleli, da je dijete za primjer i tako spoznali da je to sve krivo. To ponašanje, taj neki, kako bih to nazvao, užasan, ružan, odnos prema nastavnici, pa i prema meni. Da me je bilo lijepo stid da se dijete može tako obraćati, a još uvijek je učenica naše škole'', rekao je direktor.

Dodao je kako su članovi povjerenstva provjerili sve ali ''i dalje ispadaju nešto krivi'' kao i da bi svi ''voljeli da je naše dijete na prvom mjestu''.

''Pravo ima svatko se žali, za sve imaju papiri i zakon. Ne možemo brate kršiti. Mi smo ozbiljna ustanova, sve je po zakonu i kako treba'', kazao je direktor Haračić i ponovio kako nitko iz škole nije prijetio.

Kopirati
Drag cursor here to close