Osim u Italiji

Učenici širom Europe se vraćaju u školske klupe

Danska i Norveška su već prije otvorile škole, a Danska je u ponedjeljak otvorila i fakultete.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 05. 2020. u 15:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U više europskih zemalja učenici i profesori su se u ponedjeljak polako vraćali u škole nakon višetjedne izolacije zbog globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom, s izuzetkom Italije čiji se učenici neće vratiti u školske klupe prije rujna.

Nizozemska djelomično otvara vrtiće i osnovne škole i djeci je dozvoljene druženje i igranje, a đaci se po različitim kriterijima vraćaju u škole i u Grčkoj, Švicarskoj, Srbiji i Hrvatskoj, javlja Hina.

Osnovne škole u Nizozemskoj radit će s ograničenim kapacitetima i polovina učenika bit će u školi jedan dan, druga polovina idući. U mnogim školama prvi dan nastave obilježen je veselo uz balone, crvene tepihe i maske, uz obvezno socijalno distanciranje.

Danska i Norveška su već prije otvorile škole, a Danska je u ponedjeljak otvorila i fakultete.

Tisuće malih Švicaraca vratilo se u škole u ponedjeljak mnogi uzbuđeni zbog ponovnih susreta s vršnjacima, no dio roditelja bio je zabrinut zbog mogućnosti zaraze djece.

Djeca u ženevskoj školi La Tour moraju se naviknuti na nove mjere uz napola pune učionice i stolove udaljene dva metra.

"Stvarno želim ponovno u školu jer je volim i volim jako učiteljicu", kaže šestogodišnja Heloise iz Ženeve. Yunyi (7) također je bio uzbuđen i  požalio se da mu je kod kuće bilo dosadno.

U privatnoj školi u blizine Lausannea učitelji u maskama za lice i vizirima mjere djeci temperaturu na dolasku i dvoje je vraćeno kući.

Francuska, jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom koronavirusa, s 26.380 smrtnih slučajeva do nedjelje, u ponedjeljak je također otvorila osnovne škole, dok bi se srednje škole i gimnazije trebale otvoriti idući tjedan.

Skoro 86 posto od 50.500 škola je otvoreno u ponedjeljak za profesore, a u utorak će se u vrtiće i učionice vratiti više od 1,5 milijuna djece, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

No zbog problema s provedbom sanitarnih mjera mnogi gradonačelnici oklijevaju otvoriti škole u svojim mjestima, a tome se protive i mnogi roditelji koji se boje da bi djeca mogla doći u kontakt s virusom.

"Strah je prisutan, ali i želja za povratkom u školu, vidim im to na licima", kazao je Maxime Brunant, direktor švicarskog koledža u Foronu gdje su otvorene sve osnovne i srednje škole.

U Grčkoj se u školske klupe vraćaju učenici koji moraju odraditi završne ispite, no neko to odbijaju i tvrde da će učiti kod kuće za ispite najavljene za sredinu lipnja.

 

Srbija danas otvara ustanove za samo onu djecu čiji se roditelji moraju vratiti na posao, a slično je i u Hrvatskoj gdje o povratku djece u škole odlučuju roditelji. Niži razredi osnovne škole su stoga otvoreni uglavnom za djecu čiji roditelji rade.

"Prve ankete pokazuju da će se od 301 đaka u našu školu vratiti samo njih 93", kazao je Josip Petrović, direktor osnovne škole u Trnskom.

U Zagrebu, gdje se 20-ak škola ne može otvoriti zbog oštećenja uslijed potresa sredinom ožujka, u škole nije dozvoljen povratak učenika koji pate od kroničnih bolesti, javlja Hina.

U svim školama su obvezni razmaci  između stolova i stolica od 1,5 do dva metra, a učenike koji su došli u školu se upozorava na održavanje potrebnog međusobnog razmaka.

Kopirati
Drag cursor here to close