Obrazovni sustav

U Srbiji ove godine u školu kreću 344 učenika iz migrantskih obitelji

U okviru Podrške Europske unije upravljanju migracijama, u Srbiji se u pojedinim prihvatnim i centrima za azil financira i prijevoz djece do škola.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 09. 2018. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji će u ponedjeljak u škole krenuti i 344 učenika iz migrantskih obitelji, smještenih u centrima za azil i prihvatnim centrima, priopćilo je u nedjelju povjereništvo za izbjeglice i migracije Srbije.

Oni će u školskoj 2018/2019. godine nastavu pohađati u 33 škole u općinama i gradovima u kojima su smješteni i centri za azil i prihvatni centri, a još trideset troje djece iz migrantskih obitelji bit će uključeno u obavezno predškolsko obrazovanje pri školama ili u dječjim vrtićima.

U okviru Podrške Europske unije upravljanju migracijama, u Srbiji se u pojedinim prihvatnim i centrima za azil financira i prijevoz djece do škola.

Srbija je, kako se navodi u priopćenju povjereništva, "jedna od rijetkih zemalja koja je u svoj obrazovni sustav uspješno uključila djecu migrante, zbog čega joj međunarodna zajednica, prije svega EU, odaje priznanje".

Među djecom migrantima koja polaze u školu je i 27 malodobnika bez pratnje o kojima  posebnu brigu vode centri za socijalni rad, a nastavnici u tim školama prošli su posebnu obuku i radit će po uputama koje je pripremilo ministarstvo prosvjete, prenosi Hina.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara diljem Srbije smješteno je ukupno 3360 migranata, većinom iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Kopirati
Drag cursor here to close