Pačići veliki i mali

U Mostaru upisano 1019 prvašića i 917 srednjoškolaca

Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 09. 2017. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvi razred osnovnih škola na području Mostara, odnosno 24 škole kojima je taj grad osnivač, u školskoj 2017./2018. godini upisano je 1019 učenika.

Ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju osnovnu školu je 8839, priopćio je Ured za odnose s javnošću Grada Mostara.

U prve razrede srednjih škola u gradu Mostaru, odnosno 19 srednjih škola čiji je osnivač Grad, upisano je ukupno 917 učenica i učenika.

Ukupan broj učenica i učenika koji pohađaju srednju školu u školskoj 2017./2018. godini je 4411, priopćeno je.

Podsjetimo, prije početka školske godine, strahovalo se i hoće li svi prosvjetari imati radna mjesta. Iako je došlo do pada broja učenika, srećom izbjegnuta je mogućnost da se određen broj prosvjetnih djelatnika ostavi na ulici.

Nakon višetjednih pregovora hrvatskih i bošnjačkih ministara usvojilo se rješenje koje je osiguralo svim zaposlenim prosvjetarima radna mjesta.

''Vjerujem u to kako ćemo nastaviti zajednički raditi i surađivati na novim projektima usmjerenima prema poboljšanju obrazovanja u našoj županiji'' poručio je tada predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Valja podsjetiti i da prvi prijedlog shema koje je predložio ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović nije usvojen. On je predviđao djelomično otpuštanje prosvjetnih djelatnika, isključivo iz škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, pisao je ranije Večernji list. Hrvatski ministri su se žestoko usprotivili takvoj ideji te su zatražili da se organizacijske sheme ponovno rade. Nakon nekoliko tjedana stigao je novi prijedlog, a zatim su uslijedili mukotrpni pregovori koji su rezultirali konačnim usvajanjem tih dokumenata.

Sindikati su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je Vlada u stalni radni odnos primila stotinu prosvjetara te nakon niza godina konačno riješila status tih ljudi. Na prosvjetu HN županije izdavaja se trećina županijskog proračuna, odnosno gotovo 70 milijuna maraka.

Razlog praznih školskih klupa je sve veći odlazak mladih ljudi i obitelji, ali i manji prirodni priraštaj, pisali su mediji ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close