2. međunarodna znanstvena konferencija germanista

U Mostaru se okupili germanisti jugoistočne Europe

'Ova konferencija ali i cijela manifestacija svjedoče kako Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru opravdava svoju respektabilnu ulogu u akademskoj ali i u široj društvenoj zajednici'', kazala je Senka Marinčić pročelnica Studija njemačkog jezika i
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 05. 2019. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja konferencija na temu ''Njemački jezik u jugoistočnoj Europi: pogledi u prošlost i budućnost" okupila je znanstvenike iz zemalja jugoistočne Europe koji će iduća dva dana prezentirati 17 izlaganja iz jezikoslovlja, književnosti, kulture i civilizacije zemalja njemačkoga govornog područja i didaktike.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru se okupili germanisti jugoistočne Europe

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanjem Wojciecha Kunickog na temu ''Tišina nakon ubijanja: O jugoslavenskim ratovima u literaturi na njemačkom jeziku' počela je 2. međunarodna znanstvena konferencija germanista.

Foto: Bljesak.info / Senka Marinčić

''Ova konferencija ali i cijela manifestacija svjedoče kako Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru opravdava svoju respektabilnu ulogu u akademskoj ali i u široj društvenoj zajednici'', kazala je Senka Marinčić pročelnica Studija njemačkog jezika i književnosti.

Na konferenciji će, o temi ''Uporaba nominalnih izraza u parlamentarnim debatama Saveznog parlamenta'', govorit i Sandra Lukšić, postdoktorand na Odsjeku za njemački jezik i književnost Sveučilišta u Splitu.  Ona će s jednog kritičko-diskursno analitičkog aspekta govoriti na koji način se danas u suvremenom jeziku političara sve više upotrjebljava nominalni izrazi kao jedan signal distanciranja o odgovornosti.

Foto: Bljesak.info / Sandra Lukšić

''Dolaskom na ovu konferenciju nastojimo potaknuti suradnju splitskog i mostarskog Sveučilišta. Nadam se boljoj suradnji u obliku razmjene nastavnog osoblja kao i studenata naših sveučilišta'', kazala je Lukšić.

Foto: Bljesak.info / Sanela Mešić

Ispred Društva germanista u Bosni i Hercegovini govorit će i predsjednica ovog društva Sanela Mešić, profesorica Sarajevskog univerzitet. Ona je istaknula kako je ovo prilika za razmjenjivanje rezultata znanstvenih istraživačkih radova i iskustava svih germanista BiH.

Inače, prva osnivačka sjednica konferencija germanista održana je ožujku 2018. u Sarajevu s ciljem udruživanja i intenziviranja suradnje germanista u BiH dok je iduća planirana u Banja Luci.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru se okupili germanisti jugoistočne Europe

Druga međunarodna konferencija održava se u organizaciji Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, odnosno njegova Studija njemačkog jezika književnosti i Društva germanista u Bosni i Hercegovini, a završava 17. svibanja manifestacijom Dani njemačkoga jezika na Sveučilištu u Mostaru koji su planirani.

Kopirati
Drag cursor here to close