SUM

U Mostaru otvorena Tvornica za učenje i Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave

Danas je prigodnom svečanošću službeno otvorena Tvornica za učenje i Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 06. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HNŽ / Tvornica za učenje i Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave

U prostorijama Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru danas je prigodnom svečanošću službeno otvorena Tvornica za učenje i Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Nazočnima se, osobno i u ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, obratio Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije istaknuvši kako je suradnja predstavnika Sveučilišta u Mostaru i Vlade HNŽ na visokoj razini.

''Kada govorim o Vladi Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa - u njima imate istinskog partnera i prijatelja'', kazao je predstojnik Čerkez, obraćajući se predstavnicima SUM-a. Dodao je kako vjeruje da će potpora koju Vlada pruža SUM-u biti još veća.

Predstojnik Čerkez zahvalio je svim partnerima zaslužnim za realiziranje ovoga projekta, što su prepoznali ozbiljnost rada Sveučilišta, želju za učenjem i moderniziranjem, te čestitao na uspješnom realiziranju Projekta koji SUM dovodi do izvrsnosti.

Pozdravne riječi su, također, uputili prof.dr.sc. Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a, prof.dr. Zoran Tomić, rektor SUM-a te predstavnici njemačke Vlade za potporu lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvitku koji sudjeluju u realiziranju Projekta.

Inače, na prigodnoj svečanosti otvorenja bila je nazočna i Dinka Lasić, pomoćnica ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi HNŽ.

Tvornica za učenje je prva i jedina ovoga tipa u BiH, a predstavlja edukacijsko okruženje koje simulira stvarnu tvornicu i uvjete u njoj. Služi za izobrazbu studenata inženjera i testiranje inovativnih projekata MSP-a.

Uspostavljena je kroz program EU ProLocal, zajednički program Europske Unije i njemačke Vlade za potporu lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvitku kojeg implementira Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave je uspostavljen kroz projekt ''Unapređenja sveučilišnog obrazovanja iz područja mehatronike motornih vozila'' kojeg implementiraju Hyundai Motor Europe Technical Centar GmbH iz Njemačke i Giz.

Laboratorij posjeduje opremu neophodnu za ispitivanje motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close