Na Sveučilištu

U Mostaru održana prva Regionalna rektorska konferencija

Važna je integracija sveučilišta u jednu cjelinu zbog kvalitetnijeg i prohodnijeg povezivanja i napredovanja znanstvenih, obrazovnih i brojnih drugih procesa.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 06. 2018. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Rektoratu Sveučilišta u Mostaru održana je prva Regionalna rektorska konferencija u BiH na kojoj su sudjelovali predstavnici 13 sveučilišta i univerziteta iz Regije. Na konferenciji su sudionici predstavili svoja sveučilišta i univerzitete te moguće oblike suradnje s drugim regionalnim sveučilištima i univerzitetima.

Predsjednik Rektorskog zbora/konferencije BiH i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić ističe ''povezuje nas akademizam, naša želja, želja rektorske konferencije/zbora BiH je bila da okupimo što više rektora, sveučilišta i univerziteta na jedno mjesto da bi se bolje upoznali, razgovarali i uspostavili  kvalitetniju suradnju. Upućeni smo jedni na druge, važno je da razmjenjujemo informacije, da jedni na druge gledamo s empatijom i na takav način ostvarujemo našudruštvenu misiju''.

Foto: Rektorat SUM-a / 


U ime Rektorskog zbora Republike Hrvatske sudjelovao je prof. dr. Damir Boras rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o radu Rektorskog zbora RH, međunarodnoj i međusveučilišnoj suradnji hrvatskih sveučilišta te istaknuo kako sveučilišta imaju značajnu ulogu u svojim okolinama, a gradovi koji imaju sveučilišta su zapravo u velikoj prednosti nad ostalima i moraju biti sretni.

Rektor Boras naglašava važnost integracije sveučilišta u jednu cjelinu zbog kvalitetnijeg i prohodnijeg povezivanja i napredovanja znanstvenih, obrazovnih i brojnih drugih procesa. Sveučilište u Mostaru, kao jedina javna visokoobrazovna institucija na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske je pridruženi član Rektorskog zbora RH, i upravo prolazi kroz proces integracije. Istaknuto je kako će Senat Sveučilišta u Mostaru na sjednici, koja je planirana za 18. srpanj, službeno donijeti Odluku o stupanju u pravnu integraciju

Održana je rasprava o mogućim međusobnim oblicima suradnje, te je donešen i prijedlog zaključaka prve Regionalne rektorske konferencije u BiH.

Prijedlog zaključaka prve Regionalne rektorske konferencije u BiH

-    Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozdravljaju okupljanje rektora iz okruženja na regionalnu rektorsku konferenciju i potiču nastavak ovakvog oblika suradnje.

-    Rektori regionalne rektorske konferencije zalažu se za institucionalno povezivanje i potpisivanje novih bilateralnih sporazuma.

-    Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na veću razmjenu nastavnika i studenata u okviru brojnih programa.

-    Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na zajedničku suradnju u znanstveno
– istraživačkom radu, korištenje laboratorija i drugih resursa za znanstveno – istraživački rad.

-    Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na zajedničku suradnju u prostoru internacionalizacije.

-    Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na suradnju na mentorstvu i razmjeni radova u časopisima i podizanju časopisa u baze.

-    Rektori javnih sveučilišta/univerziteta vide važno područje suradnje na interdisciplinarnim i doktorskim studijima.

Kopirati
Drag cursor here to close