Motivacija učenicama

"Girl's Day" u Mostaru: Nema muških i ženskih zanimanja

Pozvao je učenice da upišu srednje stručne škole jer, kako je kazao, cilj im je da popune veoma veliki broj zanimanja koja su na tržištu, a za koje još uvijek nedostaju kadrovi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 03. 2019. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Sajma srednjih škola, u utorak je u Mostaru održan "Girl's Day" - dan posvećen budućnosti učenica osnovnih škola, na kojem su učenicama predstavljena tehnička zanimanja te prezentirane priče žena koje su završile srednje stručno obrazovanje, a koje su danas vrlo uspješne, kako bi ih se motiviralo da se odluče za netipična ženska zanimanja. 

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović naglasio je kako to ministarstvo zajedno s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju - GIZ ovim događajem, koji se već drugu godinu zaredom održava u Mostaru, pokušava osvijetliti zanimanja koja nisu tipično ženska. 

Pozvao je učenice da upišu srednje stručne škole jer, kako je kazao, cilj im je da popune veoma veliki broj zanimanja koja su na tržištu, a za koje još uvijek nedostaju kadrovi. 

''Smatramo da ne mogu biti muška i ženska zanimanja te da posao koji se voli nije teško raditi'', poručio je ministar. 

Foto: Bljesak.info / Detalj s održane tribine/druženja



Obećao je kako će u narednom periodu za sve one učenike koji se budu upisali na srednja stručna zanimanja biti osigurane i stipendije, o čemu je, kako je kazao, dobio i određenu suglasnost županijske vlade. 

Savjetnica GIZ projekta "Stručno obrazovanje u BiH" Elma Badžak istaknula je kako su ove godine, u suradnji s Asocijacijom poduzetnika Hercegovine, uspjeli da animiraju i određeni broj kompanija koje su iskazale spremnost da prime učenice na nekoliko sati te da im objasne šta ustvari znače ta zanimanja i djelatnost koju oni obavljaju. 

''To je poprilično inovativno u smislu suradnje između obrazovnog i sektora gospodarstva i mi nastojimo kroz naš projekt 'Stručno obrazovanje' da unaprijedimo tu kooperaciju'',  naglasila je Badžak. 

Šefica Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara Senada Sadović podcrtala je kako je cilj spomenute aktivnosti zainteresirati učenice završnih razreda osnovnih škola za tehnička zanimanja i ukazati im na mogućnosti koje stručna i tehnička zanimanja nude. 

Foto: Bljesak.info / Detalj s održane tribine/druženja



''Na taj način učenicama se želi pomoći kod odabira nastavka školovanja i izbora zanimanja i nadamo se da će im ovaj projekt pomoći u tome'', dodala je Sadović. 

U odnosu na prethodnu godinu, ovogodišnji "Girl's Day" trajao je dva dana, a učenice završnih razreda svih osnovnih škola u pratnji nastavnika u ponedjeljak su u sklopu prvog dana posjetile kompanije iz sektora za koje su iskazale poseban interes. 

"Girl's Day" se realizira u okviru projekta Njemačkog društva za međunarodnu suradnju GIZ - "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini", u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ te Gradom Mostarom.

Kopirati
Drag cursor here to close