Kvalitetno obrazovanje

U Mostaru obilježen Svjetski dan učitelja

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je kako učitelji nisu zadovoljni svojim statusom te da će Sindikat učiniti sve kako bi županijski proračun bio pravedan i pravičan.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2017. u 12:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Predavanjem o stručnom usavršavanju i perspektivama prosvjetnih radnika te dodjelom zahvalnica Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak je u Mostaru obilježilo Svjetski dan učitelja.

Zahvalnice za dugogodišnji predani rad uručene su učiteljima, nastavnicima, direktorima i nenastavnom osoblju koji su tijekom protekle školske godine otišli u zasluženu mirovinu.

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašida Hadžovića, obilježavanje Dana učitelja je prilika da se ukaže na nastavničko zvanje, da se radi na promociji tog zvanja te da se istakne kako je riječ o ljudima 'koji postavljaju temelje naše budućnosti'.

''Kvalitetno obrazovanje je jedino ono što može na kvalitetan način da doprinese razvoju jedne zemlje'', poručio je Hadžović.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je kako učitelji nisu zadovoljni svojim statusom te da će Sindikat učiniti sve kako bi županijski proračun bio pravedan i pravičan.

''Mi smo za sada nezadovoljni jer u osnovnim školama rade svi profesori, a naše plaće su manje po 20 posto od plaća kolega u srednjim školama i kolega koji imaju istu stručnu spremu a koji rade u državnim službama'', pojasnio je Lauš.

Dodao je kako je predstojeće potpisivanje kolektivnog ugovora prilika da se neke stvari promijene u korist učitelja.

Zaključio je kako prosvjetni radnici moraju obrazovati djecu za 21. stoljeće te da je to nemoguće uraditi bez ulaganja u obrazovanje.

Inače, Svjetski dan učitelja obilježava se u četvrtak, 5. listopada, u stotinjak zemalja, pa tako i u BiH, kako bi se skrenula pozornost na važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj cjelokupnog društva.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je na Posebnoj međuvladinoj konferenciji u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close