Novi projekt

Kraj za Gulenove škole: Turska osniva nove ustanove u BiH

Prostor bivšeg arapskog vakufa Al-Gazzaz na Mojmilu, u kojemu su nakon rata bila smještena djeca poginulih pripadnika Armije BiH i djeca bez roditelja, preuzela je turska agencija Maarif
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 05. 2018. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska osniva nove ustanove u BiH, a gase se obrazovne ustanove Fethullaha Gülena, piše Večernji list.

Prostor bivšeg arapskog vakufa Al-Gazzaz na Mojmilu, u kojemu su nakon rata bila smještena djeca poginulih pripadnika Armije BiH i djeca bez roditelja, preuzela je turska agencija Maarif, koja djeluje pod patronatom države kako bi posve spriječila djelovanje obrazovnih ustanova Fethullaha Gülena, disidenta i oporbenjaka aktualnoj vlasti Recepa Tayyipa Erdoğana.

To je tek početak projekta koji predviđa osnivanje sustava turskih osnovnih i srednjih škola te fakulteta koji bi, uz dokidanje utjecaja Gülena, mogli imati i posve drukčiji učinak na ovdašnje društvo.

Direktor Vakufske uprave Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i koordinator Regionalnog centra za Balkan turske zaklade Maarif Salih Sagir, potpisali su potkraj prošle godine u Sarajevu sporazum o iznajmljivanju objekata bivšeg Centra za djecu bez roditeljske skrbi Al-Walidein Gazzaz na Mojmilu turskoj zakladi Maarif za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Kompleks je izgrađen nakon okončanja rata u BiH za potrebe školovanja djece poginulih pripadnika Armije BiH. Izgradnja je koštala više od 30 milijuna dolara.



Kopirati
Drag cursor here to close