A i puše

Mostar: Mladi već u osnovnoj konzumiraju alkohol

Alkohol, duhan i pretilost glavni faktori rizika za zdravlje
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 07. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konzumiranje duhana i alkohola, kao i pretilost glavni su faktori rizika za zdravlje građana Mostara, a s konzumacijom alkohola počinje se već u osnovnoj školi, istaknuto je u ponedjeljak u Mostaru na dvodnevnom treningu o zagovaranju smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva i uvođenju zdravih životnih stilova u lokalnu zajednicu. 

Direktorica Asocijacije "XY" Emina Osmanagić kazala je kako su najznačajniji faktori rizika koji pogađaju mlade i građane BiH, pušenje, upotreba alkohola, nezdrava ishrana i slaba fizička aktivnost. 

''To je karakteristično i za Mostar gdje imamo značajne pokazatelje da mladi ljudi već u osnovnoj školi i u srednjoj školi već konzumiraju alkohol. Čak imamo podatak da se radi o 40 posto dječaka koji konzumiraju alkohol i već puše. Malo je manji broj djevojčica, ali imamo velik problem s pretilošću djece gdje je 34 posto dječaka pretilo i oko 40 posto djevojčica'', kazala je Osmanagić. 

Cilj dvodnevnog treninga je, dodala je, probuditi svijet građana kako bi se očuvalo zdravlje, pogotovo zdravlje djece. 

Video: Radionica u Mostaru



Elvira Đidelija iz Pedagoškog zavoda Mostar kazala je kako institucija koju predstavlja sudjeluje i podražava projekt jer ima za cilj očuvanje zdravlja kompletnog stanovništva. 

''Ono što bih posebno istaknula u ovom projektu je to što obuhvaća obrazovne institucije gdje se kreće s djecom od najranije dobi i upućuje ih se na zdrave stilove života. To je fizička aktivnost, zdrava ishrana, a samim tim kroz aktivnosti unutar škole i cijele lokane zajednice mislim da će se smanjiti ti faktori rizika koji direktno utječu na zdravlje'', poručila je Đidelija. 

Inače, dvodnevni trening je organiziran u okviru projekta smanjenja rizika za zdravlje stanovništva u BiH-Stup zagovaranje, kojeg podržava Vlada Švicarske, a provodi Konzorcij za zagovaranje, Asocijacija XY i agencija Boram, u partnerstvu sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close