Ne podliježu procesu priznavanja

Tko provjerava diplome u Republici Srpskoj?

Moguće je fakultet završiti za nekoliko dana ili jednu godinu, sve po zakonu jer nemoguće postaje moguće - ako si fakultet završio u Srbiji koja s Republikom Srpskom ima specijalne i paralelne veze.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 12. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diplome stečene ili samo nostrificirane u Srbiji, u Republici Srpskoj ne podliježu procesu priznavanja. Po aktualnom Zakonu o visokom obrazovanju to znači da ih nitko dodatno ne provjerava, što implicira u startu, se ne smatra spornim.

Tako se, makar institucionalno spornim, ne smatra ni školovanje ministara Petra Đokića koji je ustanovu koja je zapravo društvo s ograničenom odgovornošću, registrirano u Londonu, završio samo godinu dana nakon osnivanja istog.

Ni dana radnog staža u struci

Maja Mandić ima 34 godine. Završila je Prirodno matematički fakultet i nema radnog iskustva u svojoj struci. Sličnu sudbinu s biroa za nezaposlene dijeli njezinih 99 kolega, visokoobrazovanih mladih ljudi, čije i znanje i zvanje nisu sporni, ali jesu bili nedovoljni da ih sustav prepozna i nagradi poslom.

Nakon vladinog projekta prekvalifikacije za IT sektor, te certifikata koje su dobili, nadaju se poslu, neki već duboko u četvrtom desetljeću života, prenosi N1.

"Diplomirala sam 2011. godine, masterirala 2014.godine. Nisam radila nikada u struci. Samostalno se bavim gljivarstvom nekih 7 godina", rekla je Maja Mandić nezaposleni diplomant PMF-a.

Formalno obrazovani, dodatno se stručno usavršavaju kako bi dobili bilo kakav posao dok medijske stupce pune vijesti o rekorderima, dužnosnicima koji su fakultete stekli za samo tri dana, poput DNS-ovog Nedjeljka Milakovića ili pak za godinu dana poput SP-ovog Petra Đokića.

Novinari redakcije N1 obratili su se u  ministarstvu, inspekciji, Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS i svi odreda su nenadležni.

"Pitanja na koja tražite odgovore za potrebe priloga, nisu u nadležnosti Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske pa Vas upućujemo na Ministarstvo za znanstveno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske pri kojem je Povjerenstvo za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja", odgovoreno je iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

Ni Ministarstvo, na čijem je čelu Srđan Rajčević, ne bavi se inspekcijskim poslovima, kazao je on: "To radi inspektorat."

Fakultet za nekoliko dana ili jednu godinu

A u Inspektorat , prosvjetne inspektore broje na ruke. Rade po prijavi ili poslodavca ili istražnog organa. U prvih devet mjeseci ove godine od 14 provjera diploma u šest slučajeva ustvrdili su da postoji osnova sumnje da je riječ o lažnim ispravama.

"Moramo znati da prosvjetni inspektor ne može, nije ovlašten da ulazi recimo kod vašeg poslodavca da izuzima diplome da bi ih naknadno provjeravao. Kada uzmemo u obzir da u Republici Srpskoj ima 5, 6 prosvjetnih inspektora onda shvaćamo da bi takav način rada bio nemoguć", rekla je Dušanka Makivić iz Inspektorata RS.

Moguće je ipak fakultet završiti za nekoliko dana ili jednu godinu, sve po zakonu jer nemoguće postaje moguće - ako si fakultet završio u Srbiji koja s Republikom Srpskom ima specijalne i paralelne veze.

"Ja ću Vas podsjetiti na član 128. aktualnog Zakona o visokom obrazovanju prema kojem sve visokoškolske kvalifikacije koje su stečene na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji ne podliježu procesu priznavanja", riječi su Srđana Rajčevića, ministra za znanstveno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Nema konkretnog odgovora nadležnih, ni iz zakonodavne, ni iz izvršne vlasti nema, hoće li itko i kada i koje diplome provjeravati. Za sve to vrijeme, oni mladi koji su uredno završili svoje školovanje čekaju ili da odu iz zemlje ili godinama na prvi posao.

Kopirati
Drag cursor here to close