Okrugli stol

Mostar: Tjelesno kažnjavanje djece treba zakonom zabraniti

Muratbegović je istaknuo potrebu izmjene Obiteljskog zakona i zabranu fizičkog nasilja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 11. 2018. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tjelesno kažnjavanje djece u zajednici je veliki problem i treba ga zabraniti'', poručeno je s Okruglog stola ''Tjelesno kažnjavanje djece'' koji je održan u petak u Mostaru.

Ovaj Okrugli stol organizirali su Centar za promociju civilnog društva i Mreža NVO za eliminaciju nasilja nad djecom – NEVAC, uz podršku UNICEF-a.

Uvodničari na okruglom stolu su bili prof.dr. Edin Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i  Dubravka Andrić direktorica UG Altruist iz Mostara.

Muratbegović je istaknuo potrebu izmjene Obiteljskog zakona  i zabranu fizičkog nasilja.

Foto: Bljesak.info / Ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece

Naveo je kako je Vijeće za djecu zajedno sa stručnjacima podnijelo zahtjev za izmjenu i dopunu  obiteljskog zakona za zabranom tjelesnog kažnjavanja djece u svim okruženjima, uključujući obitelj.

Zakonska zabrana bio bi prvi preventivni element u suzbijanju ove vrste nasilja.

Stručnjaci su na Okruglom stolu rekli kako fizičko nasilje ostavlja nesagledive posljedice na zdravlje dijeta. Dijete koje trpi nasilje može zaostajati u razvoju, te može psihički postati nestabilna osoba.

Djeca koja trpe nasilje imaju veliku šansu da postanu nasilnici, jer ne vide niti jedan vid rješavanja problema i sukoba razgovorom ili drugom metodom.

Tjelesno kažnjavanje djece kao problem i društvena pojava bez obzira na tradicijske stereotipe, treba biti smanjeno na najmanju moguću mjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close