Edukacija sudaca i tužitelja

Tehnologijom protiv trgovine ljudima

Cilj obuke je bio unaprijediti praktično i teorijsko znanje sudionika o raznovrsnosti i sofisticiranosti alata IKT-a kako bi se mogli efikasnije boriti protiv trgovine ljudima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 05. 2019. u 14:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:OSCE / Edukacija sudaca i tužitelja

Obuka o najnovijim trendovima u korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u borbi protiv trgovine ljudima okončana je danas u Doboju. Obuku je organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) u suradnji s entitetskim Centrima za edukaciju sudaca i tužitelja (CEST) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). 

Više od 20 tužitelja i sudaca iz čitave BiH sudjelovalo je u toj obuci. Cilj obuke je bio unaprijediti praktično i teorijsko znanje sudionika o raznovrsnosti i sofisticiranosti alata IKT-a kako bi se mogli efikasnije boriti protiv trgovine ljudima. Tužitelji su razgovarali i o tome kako na bolji način koordinirati rad njihovih ureda i sudova u cilju utvrđivanja i efikasnijeg procesuiranja kaznenih djela trgovine ljudima počinjenih korištenjem IKT-a.    

Težište te radionice bilo je na korištenju tehnologije radi regrutacije, kontrole i iskorištavanja žrtava trgovine ljudima, zatim specijalnih tehnika u vođenju online istraga uz korištenje dokaza pronađenih na internetu, te na korištenju digitalnih forenzičkih alata za praćenje zarade ostvarene od kaznenih djela na internetu.  

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton istakao je predanost OSCE-a u pružanju pomoći BiH u procesuiranju i sprečavanju kaznenih djela trgovine ljudima korištenjem moderne tehnologije. 

''IKT postaje sve dominantnija tema među partnerima koji djeluju na polju borbe trgovine ljudima. Zloupotreba tehnologije od strane trgovaca ljudima može u velikoj mjeri povećati regrutaciju žrtava i njihovo iskorištavanje. Zato je izuzetno važno unaprijediti znanja praktičara koji rade na borbi protiv trgovine'', naglasio je Berton.  

Regionalni ataše za imigraciju i carine pri američkom Odjelu za domovinsku sigurnost, Katie Bay, izjavila je kako je njena organizacija ponosna što može udružiti snage s Misijom OSCE-a u BiH, centrima za edukaciju sudaca i tužitelja i IOM-om u osiguranju edukacije i rasvjetljavanja važnog problema trgovine ljudima. 

''Kriminalci i dalje iskorištavaju svoje sugrađane korištenjem sofisticiranijih oblika informacijske i komunikacijske tehnologije kako bi ostali neotkriveni dok vrše kaznena djela. Zbog toga, policija i drugi vladini subjekti moraju također naučiti da se bore protiv ovih prijetnji korištenjem interneta u čitavom cyber prostoru. Razmjenom najboljih primjera iz prakse, trendova i istražnih tehnika, naše organizacije imaju veće šanse u borbi protiv kriminala u što spada i trgovina ljudima, te u stvaranju sigurnijih i zaštićenijih zajednica'', naglasila je.  

Razgovaralo se i o globalnoj suradnji u borbi protiv trgovine ljudima, praćenju kretanja novca vezanog za trgovinu ljudima i preklapanju istraga na ovom polju. Povećanje izazova zahtijeva efektivniju reakciju, što podrazumijeva dodatne obuke za stručnjake u sudskom sustavu i tužitelje, kako bi se osigurao njihov proaktivniji pristup rješavanju ove vrste kriminala, priopćenju je iz OSCE-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close