Procedure

Sveučilište u Mostaru promijenilo statut

Nakon što Upravno vijeće da suglasnost, prijedlog statuta uputit će se Ministarstvu prosvjete
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 11. 2019. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senat Sveučilišta u Mostaru na redovitoj sjednici razmatrao je prijedlog Statuta Sveučilišta.

Nakon  opsežne i konstruktivne javne rasprave jednoglasno je usvojen prijedlog Statuta koji je upućen na daljnje postupanje Upravnom vijeću Sveučilišta, objavljeno je u srijedu na službenim stranicama.

Konačnim usvajanjem Statuta koji odražava decentraliziran sustav, bit će završena akademska integracija nakon što prođe potrebna procedura.

Nakon što Upravno vijeće da suglasnost, prijedlog statuta uputit će se Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije na procjenu usuglašenosti Statuta s županijskim Zakonom o visokom obrazovanju, navodi se sa Sveučilišta.

Novi Statut, rekao je rektor Zoran Tomić medijima, ''mjesecima smo usuglašavali sa europskim standardima, sa europskim normama, i učinili puno napora da svi procesi unutar sveučilišta budu transparentniji''.

Tomić je to kazao prilikom predavanja na temu korupcije koje se održalo na Sveučilištu, pri čemu je istaknuo da su upravo studenti imali mogućnost sudjelovanja pri izradi izmjene statuta.

''Ni mi nismo svjesni da donošenje statuta neće iskorijeniti sve oblike korupcije i na visokoškolskim institucijama, ali današnjim našim statutom dali smo strahovit iskorak transparentnosti svih procesa na Sveučilištu. U ovom donošenju ovog statuta su sudjelovali studenti koji su možda najzainteresiraniji za transparentnost'', rekao je.

Dodaje da će upravo novi statut biti primjerom doprinosa u borbi protiv svih oblika korupcije u viskom obrazovanju i društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close